Down2Earth betaalt meer dan 1 maal de omzet van innovatieve HCJoints

Het durfkapitaalfonds Down2Earth rond voormalig topman Ivo Maréchal van de logistieke groep H.Essers neemt 73 % over van het bedrijf HCJoints. Dat Limburgse bedrijf innoveerde met de uitvinding van een speciale voegtechniek voor industriële vloeren. Het bedrijf wordt daarbij gewaardeerd op 9 miljoen euro, wat meer is dan de omzet van 8 miljoen euro. Down2Earth betaalt 7,9 miljoen euro cash uit aan de drie huidige aandeelhouders van HCJoints.HCJoints vindt zijn oorsprong in Werkhuizen Hengelhoef en is gespecialiseerd in ontwikkeling en productie van uitzetvoegen voor betonvloeren. Die voegen moeten dienen om het krimpen en uitzetten van grote oppervlakken betonvloeren op te vangen. Los van de klassieke techniek ontwikkelde HCJoints een cosinusvormige voeg die sinds 2013 door verschillende wereldwijde patenten wordt beschermd. De nieuwe technologie zorgt voor minder schade en is ergonomisch interessant omdat heftruckchauffeurs minder aan schokken worden blootgesteld.

Het bedrijf staat voor een omzet van 8 miljoen euro en een cash flow van 1 miljoen. Die laatste werd dus 9 keer in rekening gebracht bij de waardering van het bedrijf. HCJoints wordt daarbij ondergebracht in de nieuwe vennootschap Jointco. Down2Earth betaalt 7,9 miljoen euro cash uit aan de drie aandeelhouders van het bedrijf. Daarnaast verkrijgen ze 27 % van de aandelen van de nieuwe Jointco.

Down2Earth werd in 2013 gelanceerd door voormalig H.Essers-CEO Ivo Maréchal, Alain Keppens en Peter Kloek, beiden ex-Gimv. Het fonds mikt op kmo’s met een omzet van 20 tot 50 miljoen euro en een bedrijfswinst van 2 tot 10 miljoen en met groeiambities. Down2Earth haalde in een snel tempo 66 miljoen euro op bij een honderdtal investeerders, meestal vermogende ondernemersfamilies. Opvallend was ook dat de Broeders van Liefde investeerden in Down2Earth.