Dredging gaat stopcontact in Noordzee bouwen

Dredging International haalt het contract binnen van de Belgische transmissienetbeheerder Elia voor de aanleg van de onderzeese stroomkabelinstallatie van de Modular Offshore Grid (MOG) in de Noordzee. Dat stopcontact is noodzakelijk om de windmolenparken voor de Belgische kust aan te sluiten op het electriciteitsnetwerk aan land. Dredging is een onderdeel van de Deme groep die wordt gecontroleerd door Ackermans & van Haaren.



Het stopcontact op zee omvat een Offshore Switchyard Platform (OSY) op ongeveer 40 kilometer voor de kust van Zeebrugge waarmee vier windparken verbonden zullen worden. Onderzeese kabels zullen het platform koppelen aan een substation in België waar geproduceerde windenergie geïnjecteerd zal worden in de Belgische onshore net.

De werkzaamheden omvatten de levering, de installatie en het onderhoud van de onderzeese stroomkabels. Er wordt een stroomkabel van 220 kV getrokken langs een 4,5 kilometer lange route tussen het Offshore Switchyard Platform en het eerste windparkplatform. Daarnaast komen er ook twee onderzeese stroomkabels van 220 kV die elk ongeveer 39 kilometer lang zijn tussen het Offshore Switchyard Platform en het onshore verbindingspunt op het strand van Zeebrugge. Het contract heeft een totale waarde van om en bij 130 miljoen euro. Het geheel moet tijdens het derde kwartaal van 2019 operationeel zijn.