De drie Belgische koekoeksmiljardairs

Chodiev
Pathok Chodiev

Het journalistenconsortium ICIJ ontdekte dat er drie niet-Belgische miljardairs de Belgische nationaliteit hebben aangenomen en die ook hebben gebruikt bij het oprichten van Panamese schermvennootschappen. De Oezbeek Pathok Chodiev kwam hier al aan bod, onder meer in het kader van de strapatsen van Georges Forrest. Nu komen daar nog Alijan Ibragimov bij, goede bekende van Chodiev, en de Chinees Wang Xingchun.Uit de documenten van ICIJ, in België verwerkt door Knack, MO, de Tijd en Le Soir, blijkt dat de 62-jarige Chodiev zijn Belgisch paspoort volop gebruikte om spookbedrijven op exotische locaties te bestellen. De krant Tijd beschrijft in detail hoe Chodiev een kleine privé-luchtvloot onderbrengt in Panama. Knack brengt dan weer het verhaal hoe Chodiev de Belgische nationaliteit gebruikt om te ontsnappen aan een gerechtelijke veroordeling wegens onder meer witwassen.

Uit de Panama Papers blijkt nu dat ook Chodievs zakenrelatie Alijan Ibragimov zich eveneens bedient van de Belgische nationaliteit. Hij zou over een fortuin van 1,68 miljard dollar beschikken. En dan duikt als uit het niets nog een derde Belgische koekoeksmiljardair op, de 52-jarige Chinees Wang Xingchun, geboren in Hongkong. Xingchun maakte zijn fortuin met het invoeren in China van kolen uit Mongolië met zijn beursgenoteerde groep Winsway Coking Coal.

Geen van deze drie miljardairs komt in onze ranglijst terecht. Het overzicht de Rijkste Belgen is voorbehouden aan Belgen. Ook Nederbelgen en Nederfransen worden niet systematisch opgenomen in de lijst.