Duchâtelet neemt verlieslatend STVV terug over

Marieke Höfte

Roland Duchâtelet is terug eigenaar van de Limburgse eerste klasse voetbalploeg STVV uit Sint-Truiden. Zijn partner Marieke Höfte wordt voorzitter van de ploeg, meteen de eerste vrouwelijke voorzitter van een eerste klasse ploeg in België. Höfte was al voorzitter van de vastgoedvennootschap die door Duchâtelet is opgebouwd rond het stadion. Er is alvast veel werk aan de winkel in Sint-Truiden. Zowat alles wat met STVV te maken heeft, is verlieslatend.Duchâtelet was al tot 2011 eigenaar van Sint-Truiden. In dat jaar ruilde hij de Limburgse ploeg in voor het meer prestigieuze Standard. Vier jaar later in 2015, hield hij het voor bekeken in Luik en nu keert hij naar Sint-Truiden terug.

Echt weg is Duchâtelet nooit geweest in Sint-Truiden. Hij bouwde het stadion om tot een commercieel vastgoedcomplex, inclusief het nieuwe drie sterren Hotel Stayen, goed voor 77 kamers, waarvan 21 skyboxen en 20 kamers met zicht op het voetbalveld. De kamers zijn verdeeld over 5 verdiepingen in de noord-tribune en een volledige verdieping in de west-tribune. De 21 skyboxen zijn 45 m² groot en hebben privé-seats met zicht op het voetbalveld. Daarnaast heeft het hotel nog onder meer 43 comfortkamers van ongeveer 30 m2 groot. Een verblijf in een skybox kost 105 euro per nacht.

Hotel StayenMarieke Höfte is voorzitter van de NV Stayen die het vastgoed beheert. Nu wordt ze dus ook voorzitter van de ploeg zelf. Volgens Duchâtelet moet die ééngemaakte structuur de weg inleiden naar meer succes. Hij neemt de ploeg over van de vorige eigenaar, de Limburgse ondernemer Bart Lammens. In maart van dit jaar zei Lammens nog: “We zijn niet op het scherp van de snee aan het onderhandelen. De kans dat ik de club op korte termijn verkoop, is nul.” Waarvan akte.

Over een overnameprijs wordt niet gecommuniceerd. Hoog zal die prijs echter niet liggen. De ploeg boekte in het seizoen 2014-2015 een verlies van6,5 miljoen euro en kijkt aan tegen een negatief eigen vermogen van 3 miljoen euro.

Duchâtelet investeerde meer dan 70 miljoen euro in het Truiense voetbalstadion. Maar ook die investering is nog verre van rendabel. De NV Stayen heeft een overgedragen verlies van 15 miljoen euro en een negatief eigen vermogen van 13 miljoen euro. De bvba Stay@Stayen die instaat voor de catering heeft een negatief eigen vermogen van 0,5 miljoen euro.