Duchâtelet vertrouwelinge wordt onafhankelijk bestuurder van Vlaams Energiebedrijf

Ellen Joncheere

De Vlaamse regering heeft Ellen Joncheere benoemd tot onafhankelijk bestuurder van het Vlaams Energiebedrijf. Joncheere is CEO van Fremach, een bedrijf dat onderdeel is van de groep van Roland Duchâtelet. De ondernemer viste Joncheere op in 2013 na een mislukte poging om CEO van de NMBS te worden. In 2016 verwierf ze 15 % van Fremach, een producent van plastiek auto interieur onderdelen. Fremach fuseerde ondertussen met het electronicabedrijf Epiq, een ander onderdeel van de Duchâtelet holding Elex. De fusie was noodzakelijk om een sanering bij Fremach af te werken.



In 2013 was Joncheere in de running om CEO van de NMBS te worden wanneer bleek dat haar CV onvolledig was. Er ontbrak een universitaire titel op. Daarop stapte Joncheere op als CEO van de afvalverwerker Sita. Duchâtelet trok haar aan als CEO van Fremach, een Limburgs bedrijf dat hij in 2007 overnam en dat plastiek onderdelen voor interieur van wagens maakt. Op dat moment zat het bedrijf in crisis en keek het aan tegen een overgedragen verlies van 54 miljoen euro. Vooral het Duits filiaal van de groep stelde problemen. Sedertien werd gewerkt aan het rechttrekken van Fremach. De fusie met Epiq, producent van electronica onderdelen voor wagens, moet daar het sluitstuk van vormen.

Samen met Joncheere wordt ook Elke Huyghebaert onafhankelijk bestuurder van het Vlaams Energiebedrijf. Huyghebaert is oud-aankoper bij het voedingsbedrijf Vandemoortele en baat nu een webshop voor originele voedingsproducten uit. Het Vlaams Energiebedrijf fungeert onder meer als aankoopcentrale voor de Vlaamse overheidsdiensten.