Dumarey incasseert 12 mln verlies

Guido Dumarey belgisch ondernemer in het buitenland en zot van sportwagens CREDIT: Imagedesk / Jonas Lampens
Guido Dumaerey

De West-Vlaamse ondernemer Guido Dumarey incasseert over het boekjaar 2014 een verlies van 12 miljoen euro. Punch Metals International, het bedrijf van Dumarey, zit in een zware transitie. Eerder dit jaar stootte hij zijn laatste productie-eenheid in België af. Dumarey concentreert zich nu volledig op Frankrijk waar hij versnellingsbakken produceert voor het Duitse ZF dat die op zijn beurt toelevert aan BMW, Audi en het Indiase Tata. Dumarey ziet zijn vermogen terugvallen van 160 naar 151 miljoen euro. Hij daalt van de 95ste naar de 99ste plaats in de ranglijst.



Punch Metals International zag zijn groepsomzet vorig jaar terugvallen van 285 naar 243 miljoen euro. Het bedrijfsverlies bedraagt 8 miljoen euro, na financiële kosten bedraagt het netto verlies 12,5 miljoen euro. Dumarey nam in 2012 de productie-eenheid van versnellingsbakken van General Motors in het Franse Straatsburg over. Hij investeert daar nu zwaar in het opdrijven van de productiecapaciteit. Het bedrijfsverlies wijt hij aan productiedaling als gevolg van het opstarten van een nieuwe productielijn. Het financieel verlies volgt op de zware investeringen die werden doorgevoerd. Dumarey heeft er zich toe geëngageerd in de periode 2015-2017 jaarlijks 15 miljoen euro rendabele omzet te produceren in Straatsburg. In diezelfde periode moet hij 3 miljoen euro investeren in onderzoek en ontwikkeling. Ondertussen kijkt hij nog aan tegen een andere uitdaging. In 2012 nam hij de met sluiting bedreiging productievestiging van voorhefproducent Still over in het Franse Montataire. Daar moest hij tegen eind 2013 60 arbeidsplaatsen creëren, zo niet kan Still een schadevergoeding vorderen van 3 miljoen euro. De site in Montataire werd echter nog niet heropgestart. Dumarey zegt dat hij onderhandelt over een overname van het bedrijf, inclusief de tewerkstellingsplicht.

Eerder dit jaar verkocht Dumarey zijn laatste Belgische productie-eenheid, Punch Metals in het Limburgse Hamont-Achel, aan het management. Punch Metals maakt auto-onderdelen en Dumarey wou dat combineren met de lasactiviteiten van het stopgezette Ford in Genk. Maar die operatie mislukte echter omdat de Vlaamse regering niet overtuigd was van de plannen van Dumarey. Punch Metals staat voor een kleine 10 procent van de groepsomzet van Punch Metals International.