Dumarey aast op Australische fabriek

Holden CommodoreDe West-Vlaamse ondernemer Guido Dumarey werkt met General Motors een geheim plan uit om de Holden-fabriek van GM in het Australische Elizabeth over te nemen. Normaal sluit die fabriek in 2017 haar deuren maar Dumarey zou het model Commodore daarna verder assembleren. Voorwaarde is wel dat de Australische overheid met geld over de brug komt. Dat schrijft het Australische motormagazine Motoring.Dumarey, eigenaar van Punch International, is een goede bekende van GM. In januari 2013 nam hij een GM-productie-eenheid van versnellingsbakken in Straatsburg over. Daar worden ook de versnellingsbakken gemaakt voor het V6 Commodore model van Holden, een merk dat eigendom is van GM.

Dumarey staat bekend als een eigengereid maar succesvol turn-around manager gespecialiseerd in de auto-industrie. Toch leed hij ook al nederlagen, zo zag hij onder meer wielproducent BBS in 2010 de boeken neerleggen onder zijn beheer.

Volgens Motoring zou Dumarey al verschillende contacten hebben gehad met zowel GM als de Australische regering. Vooral de nieuw verkozen eerste minister Malcolm Turnbull, die meer industrie gericht is dan zijn voorganger Tony Abott, zou wel oren hebben naar de plannen van Dumarey. Die vraagt met name dat de staatssteun aan de auto-industrie die door de vorige regering werd afgebouwd terug zou worden ingevoerd. Dumarey zou daarbij kunnen bogen op een uitgewerkt business plan voor de fabriek in Australië.