DURFKAPITAAL – Bill Gates zet met 14 miljoen dollar Belgische mazelen vaccin op de sporen

Bill Gates met zijn echtgenote Melinda die van de toenmalige Amerikaanse president Barack Obama de “Medal of Freedom” ontvangen.

De Bill & Melinda Gates Foundation pompt opnieuw 14 miljoen dollar in het Waals-Brabantse bedrijf Univercells. Dat laat het bedrijf toe samen met haar partner Batavia Biosciences om een kosteneffectief productieproces te ontwikkelen en door te gaan met de succesvolle commercialisatie van vaccins tegen mazelen en rodehond. Het is de derde keer dat de liefdadigheidsinstelling van de Microsoft-oprichter geld op tafel legt om de technologie van Univercells voort uit te bouwen. Met het nieuwe geld komt de totale investering van de Foundation in Univercells op 30 miljoen dollar. Bedoeling is dat Univercells een betaalbaar vaccin ontwikkelt dat kan worden ingezet in zogenaamde lage- en middeninkomenslanden.

Univercells heeft zelf bekend gemaakt dat het een subsidie van 14,3 miljoen dollar heeft ontvangen van de Bill & Melinda Gates Foundation om de beschikbaarheid van mazelen en rodehond (M & R) -vaccins in lage- en middeninkomenslanden te vergroten. Virale infectieziekten, zoals mazelen en rodehond, vertegenwoordigen nog steeds een significante wereldwijde gezondheidslast, ondanks de preventie door vaccinatie. Effectieve conventionele vaccinproductie vereist hoge kapitaal- en bedrijfskosten en biedt geen duurzame of kosteneffectieve oplossing voor de toekomst. De overeenkomst met Gates impliceert dat Univercells een eigen platform voor de mazelen en rodehondprocessen ontwikkelt en klinische valideert. Als onderdeel van dit project zal Univercells ‘partner Batavia Biosciences haar sterk geïntensiveerde productieproces aanpassen aan de M & R-vaccins. Het combineren van innovaties kan de kosten verder verlagen, de uitvoering van immunisatiecampagnes vergemakkelijken en de toegankelijkheid van kritieke vaccins verbeteren.“We zijn zeer vereerd deze subsidie te ontvangen en opnieuw te werken met de Bill & Melinda Gates Foundation om de betaalbaarheid van het vaccin tegen mazelen en rodehond te vergroten, een ander cruciaal vaccin, vooral met het oog op de recente uitbraken wereldwijd”, zei Hugues Bultot, CEO en co-stichter van Univercells. “We zijn toegewijd aan het leveren van een portfolio van virale vaccins zoals geïnactiveerde polio, mazelen en rodehond en andere niet-geleverde vaccins om de beschikbaarheid van deze levensreddende producten verder te vergroten.”