Duur Knokke vooral geliefd bij de (West)Vlamingen

De verkoop van vastgoed met een prijskaartje boven het miljoen euro in de mondaine badstad Knokke steeg vorig jaar met om en bij 20 procent. Wie die vermogende Belgen zijn? Uit een marktanalyse van Compagnie Het Zoute blijkt dat het in 82,5 procent om 50-plussers gaat, en in 19,5 procent om zelfstandigen. Bovendien zoeken de meeste investeerders het vaak niet te ver. 34,5 procent van de kopers die in Knokke in het hoogste vastgoedsegment investeren, komen uit West-Vlaanderen, gevolgd door Oost-Vlaanderen (31,5%) en Brussel (11,5%). Buitenlanders die in Knokke luxevastgoed komen opzoeken, zijn vooral Luxemburgers, Zwitsers en Nederlanders.



Nog uit de marktstudie blijkt dat er momenteel in Knokke meer realistische verkoopprijzen worden gehanteerd dan vroeger. Dit heeft een dubbel gevolgd. Tot enkele jaren geleden konden panden uit het hoogste segment tot drie jaar te koop staan. Nu zijn heel wat van diezelfde panden al verkocht in drie maanden. Daarbij komt dat zelfs in de hoogste prijscategorie nog amper ruimte is om te onderhandelen. Voor panden van 1 miljoen euro en meer kan er amper nog vijf procent op de vraagprijs worden afgedongen. Enkele jaren geleden was er al vlug een marge van tien tot zelfs twintig procent.

Compagnie Het Zoute koppelt de publicatie van haar marktstudie aan de lancering de tweede fase van het luxueuze appartementencomplex La Réserve – The Residence. Compagnie Het Zoute voorziet de start van de bouwwerken voor oktober 2017. Het vastgoedproject – met een oppervlakte van zo’n 15.000 m² – zal 88 appartementen tellen en opteert bewust voor meer “kleinere” appartementen. Al is klein in dit geval relatief. De appartementen met één slaapkamer zijn nog altijd 121 m² groot. De meest volumineuze appartementen – met vijf slaapkamers – zullen zo’n 265 m² tellen. De prijzen variëren tussen 690.000 euro en 2,5 miljoen euro. Het hele project moet in het voorjaar van 2020 zijn opgeleverd.