Echtpaar Vancraen daalt met Materialise naar meer normale miljonairsomvang

Koning Filip vorig jaar op bezoek bij Materialise in Leuven. (Foto: Belga Image)

Wat doe je wanneer je merkt dat je bedrijf bijna 4 miljard dollar waard is? Rustig blijven en verder werken. Dat is wat Wilfried Vancraen gezegd moet hebben begin dit jaar. De koers van zijn Leuvens bedrijf Materialise, specialist in 3D printing, piekte toen op Wall Street op een niet eerder geziene hoogte van 80 dollar. Dat maakte dat Vancraen en zijn echtgenote Hilde Ingelaere potentieel 2,5 miljard dollar waard waren. Maar die piek was ook al snel voorbij. Deze week verhoogde Materialise zijn kapitaal met 4 miljoen aandelen die werden in de markt gezet tegen 24 dollar per aandeel. Het vermogen van het echtpaar Vancraen balanceert daarmee uit op 773 miljoen dollar of 634 miljoen euro, goed voor een 47ste plaats in onze ranking. Door de kapitaalverhoging daalt hun controle over Materialise van 62 naar 55 procent.

Met de kapitaalverhoging haalde Materialise 96 miljoen dollar of omgerekend 79 miljoen euro op. De verse financiële middelen zullen worden gebruikt om de groei van het bedrijf te ondersteunen. Groei op eigen kracht maar ook door overnames. Zo legt het Leuvens bedrijf 33 miljoen dollar op tafel voor de overname van Link3D, een specialist in de planning en controle van productieprocessen. Eerder al realiseerde Materialise de overname van RS Print, producent van steunzolen, en een strategisch partnerschap met brillenproducent Ditto.



De piekkoers van 80 dollar eerder dit jaar was het gevolg van aandelenaankopen van de invloedrijke Californische investeerder Cathie Wood. Dat zorgde voor een forse koersopstoot. Materialise bleef anderzijds niet gespaard van corona. De afdeling Manufacturing, die opdrachten uitvoert voor productiebedrijven zoals auto- en vliegtuigbouwers, boekte in het eerste kwartaal een zwakke winst. De afdelingen Software en Medical draaiden dan weer wel goed in die periode.