Echtpaar De Winter-Chombar 20ste Belgische miljardair, Roland Duchâtelet springt voorbij Fernand Huts

Françoise Chombar

Opschudding in het Belgische miljardairslandschap. De introductie van chipbakker X-Fab op de beurs van Parijs, stuwt het echtpaar Rudi De Winter en Françoise Chombar in de financiële vaart der volkeren. Met een vermogen van 1,1 miljard euro worden ze de 20ste Belgische miljardair. Ook Roland Duchâtelet geniet mee van de beursintroductie van X-Fab . Hij ziet zijn vermogen stijgen van 1,2 naar 1,5 miljard euro. Hij komt daarmee binnen in de Top 10 van de Rijkste Belgen en wel op de 9de plaats. Hij steekt havenondernemer Fernand Huts voorbij die op de 10de plaats komt te staan. De adellijke familie Boël verdwijnt voorlopig uit de Top 10.



De Winter en Chombar ontmoetten elkaar aan de universiteit en staan al heel hun carrière dicht bij Duchâtelet. De Winter leerde Duchâtelet kennen bij het chipbedrijf Mietec uit Oudenaarde. Toen Duchâtelet overstapte naar de chip-startup Elmos in het Duitse Dortmund, volgde De Winter hem. Ook Chombar ging er aan de slag. Sedertdien kenden hun carrière een gelijklopende evolutie. Maar waar Duchâtelet in de publieke kijker liep als politicus met zijn partij Vivant en als sportinvesteerder in voetbal bleef het echtpaar De Winter-Chombar in de luwte.

Duchâtelet en De Winter-Chombar controleren elk 50 % van de holding Xtrion. Die controleert op zijn beurt 53 % van het beursgenoteerde Melexis en 46 % van het nu ook beursgenoteerde X-Fab. Melexis, waar Chombar CEO is, ontwikkelt micro-electronische chips, X-Fab, waar De Winter nu de sterke man is, produceert ze.