Econopolis stapt uit Proviron

De familie Michiels heeft haar belang in de chemiegroep Proviron opgetrokken van 71 naar 96 procent. Het kocht daarbij de aandelen over van de investeerders die in 2013 werden aangetrokken door Geert Noels en Econopolis. Nog vorig jaar slaagde Proviron er in haar dochter Proviron Basic Chemicals (PBC) af te stoten. PBC produceert ftalaat, een product dat meer en meer omstreden is. PBC stond al enkele jaren in de etalage. De familie Michiels incasseert op de verkoop wel een minwaarde van 7,7 miljoen euro.Proviron profileert zich als een producent van chemische nicheproducten. De familie Michiels kwam daarmee verschillende keren in het nieuws. In 2013 bracht Geert Noels van Econopolis verschillende investeerders aan die een kapitaalverhoging onderschreven van 10 miljoen euro bij het bedrijf. Noels zelf werd bestuurder van Proviron samen met Jos Verjans, vroegere CEO van Icos Vision.

Proviron had wel te kampen met twee problemen. De productie van biodiesel bleek minder rendabel dan gedacht en voor PBC werd geen koper gevonden. Vorig jaar werd dan toch een koper gevonden in de Duitse Livia groep. De familie incasseerde wel een verlies van 7,7 miljoen euro op de transactie. Dat resulteerde in een verlies voor de moedermaatschappij van 5 miljoen euro, op groepsniveau draaide het bedrijf break even.

Het is niet duidelijk of er een verband is tussen de aandelen transactie en de verkoop van PBC. Zowel bij Econopolis als Proviron gaf men geen commentaar.