Eddy Merckx officieel in beschuldiging gesteld van corruptie

MerckxHet Brusselse parket heeft bevestigd dat 13 personen, onder wie wielerlegende Eddy Merckx, in verdenking zijn gesteld in de fraudezaak van de politiezone Brussel-Zuid. Merckx wordt er van verdacht een politiecommissaris 2.500 euro te hebben geschonken bij aankoop van een fiets in ruil voor een bestelling van 46 fietsen voor de politie. Zo goed als alle beschuldigden hebben bijkomende onderzoeksdaden gevraagd. Het onderzoek zal dus zeker nog ettelijke maanden aanslepen vooraleer het proces echt van start gaat.



Eddy Merckx zou voor een verkoopcontract van 46 fietsen aan de zone Brussel-Zuid de politiecommissaris Philippe Boucar hebben omgekocht. Boucar kreeg een korting op een Merckx-fiets MXM. Waarde: 2.500 euro. De betrokken commissaris wordt samen met Harry V.D.P., een burger die werkte op de aankoopdienst van de politie van Brussel-Zuid, de spil genoemd van het fraudecircuit. Het systeem bestond er in dat inschrijvingen op aanbestedingen werden geopend en vergeleken. Daarop kon één aanbieder in ruil voor wederdiensten een nieuwe en lagere offerte indienen.

Het systeem liep van 2003 tot 2008. De lijst van fraudes is groot: 28 Toyota’s, 700 joggingpakken, 46 Merckx-fietsen, 29 go-carts om kinderen wegwijs te leren op het verkeersparcours van de zone. Commissaris Philippe Boucar ontkent de feiten. “De raadkamer is voorzien op 27 september. Verwacht er niet te veel van”, zegt zijn advocaat Daniël Spreutels. “Zowat iedereen die betrokken is, heeft extra onderzoeksdaden gevraagd. Deze zaak zal nog heel lang aanslepen.”