Eigenaars La Réserve herfinancieren hun vastgoed

ReserveHet echtpaar Eddy Walravens en Martine Van Thillo, nicht van persmagnaat Christiaan Van Thillo, hebben hun vastgoed geherfinancierd ten belope van 10,5 miljoen euro. Centraal in die operatie staat het prestigieuze hotel La Réserve in Knokke. Einddoel is de historisch opgelopen verliezen rond het Knokse hotel weg te werken. Om dat te doen werden wel twee eigendommen van de familie in Wetteren en Olen van de hand gedaan.Het oude hotel La Réserve sloot in 2007 zijn deuren om definitief te worden gesloopt. Op dezelfde plaats herrees het grootste hotel van Knokke-Heist met 106 kamers, 2 suites, 1 restaurant , bar, 4 vergaderruimtes en 1 balzaal, een Phyt’s Spa La Réserve met binnenzwembad, wellness en schoonheidsfaciliteiten. Het nieuwe hotel opende vier jaar later zijn deuren. Het had een totale investering gevergd van 23 miljoen euro.

De vastgoedvennootschap La Réserve Invest keek in 2011 wel aan tegen een overgedragen verlies van bijna 14 miljoen euro. Nu, nog eens vier jaar later, wordt die balans opgeschoond. Die operatie ging van start eind 2014 wanneer La Réserve Invest twee gronden verkocht aan de beursgenoteerde vastgoedgroep Aedifica. Het ging meer bepaald om gronden in Olen waarop het rusthuis De Notelaar is gebouwd en gronden in Wetteren waarop het rusthuis Overbeke is gebouwd. Beide centra worden beheerd door door groep Armonea. De aandeelhouders van La Réserve Invest werden uitbetaald in Aedifica aandelen die na verkoop een meerwaarde opleverden van 15 miljoen euro. 2,4 miljoen daarvan werd onmiddellijk ingebracht in La Réserve Invest, enkele weken terug volgde nu een tweede kapitaalverhoging van 8,1 miljoen euro.

“Het gaat om het wegwerken van historische verliezen, zegt Eddy Walravens, en die staan op zich los van de exploitatie van het hotel.” Die exploitatie, goed voor om en bij 55 arbeidsplaatsen, wil Walravens voorlopig bij zich en zijn echtgenote houden. “We krijgen regelmatig aanbiedingen van groepen die hun label op La Réserve willen plakken, maar wij houden vast aan ons eigen sterk merk.” aldus Walravens die ook wijst op het steeds groter belang van de reserveringssystemen via internet. “Mensen zijn echt wel overtuigd van de klantvriendelijkheid van online boekingssystemen. Je weet met online boeking onmiddellijk waar je aan toe bent, je kan annuleren tegen bepaalde voorwaarden, het systeem houdt je op de hoogte van je reservatie. Als hotel maakt dat geheel dat je niet langer een grote internationale groep nodig hebt om je plaats op de markt bekend te maken en te bezetten.”