EPAM stuwt Pierre Gatz (en Emakina) in de vaart der volkeren

Pierre Gatz (Foto: RV)

Het Amerikaanse bedrijf EPAM Systems gaat het beursgenoteerde Brusselse digital agency Emakina opkopen. De Amerikanen betalen daarvoor 29,66 euro per aandeel of 115 miljoen voor het hele bedrijf. Emakina is een bekende naam in communicatieland. Het bedrijf omvat onder meer de webpionier The Reference en de in e-commerce gespecialiseerde IT-dienstenleverancier WittyCommerce en Cloudworks. Grootste aandeelhouder van het digitaal bedrijf is Pierre Gatz, de man die ooit mee aan de basis lag van Bureau Van Dijk Electronic Publishing. Het bod van de Amerikanen levert hem iets meer op dan 22 miljoen euro. CEO Brice Le Blévennec mag dan weer 16,5 miljoen euro op zijn bankrekening bijschrijven, evenveel als mede-oprichter en ‘serial entrepreneur’ Denis Steinsel.

Emakina telt meer dan 1.000 marketing- en technologie-experten verspreid over 26 kantoren in 8 Europese landen. Vorig jaar haalde de groep een omzet van 99 miljoen euro. EPAM Systems van zijn kant is actief in meer dan 35 landen. Het bedrijf levert diensten zoals productontwikkeling en ontwikkeling van digitale platformen. Met een omzet van 2,66 miljard dollar is het meer dan 20 keer zo groot als de prooi die het nu binnenhaalt.



Emakina hoofdaandeelhouder Pierre Gatz was in 1986 de eerste werknemer van Bureau van Dijk Electronic Publishing, één van de grootste gangmakers in digitale informatie. Dat bedrijf was destijds één van de eerste die informatie op een cd-rom verdeelde. Later werkte Gatz nog 5 jaar voor Truvo, de opvolger van de Gouden Gids uitgever Promedia. CEO Brice Le Blévennec richtte in 1991 dan weer zijn eigen bedrijfje Ex Machina op. Dat werd actief als cd rom uitgever in de media. Beiden halen hun slag thuis wanneer EPAM 95 % van de Emakina aandelen kan verwerven, wat het geval zou zijn, en het digitaal bureau geen waardeverlies optekent van 1,5 miljoen euro.