Er komen nog Optima’s

Anthonissen KarelHet was een klein zinnetje in de inleiding die BBI-topman Karel Anthonissen gaf in de hoorzitting van de Kamercommissie die zich toelegt op de Panama Papers: “We hebben de Panama Papers, en nu ook de Optima Papers. En er komen er wellicht nog.” De witwasroute die Optima uittekende voor de Tak 23 producten vanuit Luxemburg, bekend gemaakt door onze website, is duidelijk geen alleenstaand geval. Karel Anthonissen stelde dat zijn diensten een “Optima bis” aan het voorbereiden waren die in 2012 werd tegen gehouden door “tegenwind” vanuit politieke hoek. Minister van Financiën Johan Van Overtveldt wil het onderzoek naar zwart geld bij Optima heropenen. Anthonissen wil zijn ‘Optima bis’ nieuw leven in blazen.“Eigenlijk zijn we begin 2012, stilgelegd is een zwaar woord, maar toch hebben we de wind van voren gekregen. 30 januari 2012, was ons berucht bezoek aan Optima. En dan moet ik zeggen 8 februari 2012 heb ik dan de wind van voren gekregen, in Het Laatste Nieuws door onze Europese commissaris die in de aanval gegaan is en ik moet u zeggen van dan af heb ik wat dit thema betreft in de verdediging gevoeld.” zo zegt Karel Anthonissen in de kamer. 8 februari 2012 is dag waarop de krant Het Laatste Nieuws een gesprek met Open VLD kopstuk en Europees Commissaris Karel De Gucht publiceert.

De Gucht“De Bijzondere Belastinginspectie (BBI) bijt zich hardnekkig vast in het fiscale huishouden van Karel De Gucht, aldus de krant. Zo hardnekkig dat De Gucht na pestgedrag nu ook machtsmisbruik vermoedt. “De BBI doet aan politiek”, zegt De Gucht. Hij noemt de naam niet, maar Karel Anthonissen, topman van de BBI, mag zich aangesproken voelen. Anthonissen schrijft voor het uiterst rechtse krantje ’t Scheldt en doet geregeld uitspraken die onverzoenbaar lijken met zijn functie als topambtenaar.” Anthonissen is in snelheid gepakt. Hij trekt zich terug uit het dossier.

Maar toch was er meer aan de hand. Dit zegt Anthonissen nu in de Kamer: “30 januari 2012, succesvolle operatie bij Optima. Mijn inspecteurs waren zeer enthousiast, 3,5 terrabytes (in beslag genomen informatie, nvdr), dat smaakte naar meer. Op dat moment hadden wij plannen om te denken aan wat wij noemden “een tweede Optima”. Ik ga de naam niet noemen van de financiële planner, maar de plannen klaar lagen om een ‘Optima bis’ operatie te doen. Maar na 8 februari 2012, de interventie van de u welbekende Europese commissaris in Het Laatste Nieuws, heb ik gezegd: ‘Sorry mensen, laat maar. Dit kunnen we op dit moment niet hebben.’ Ik neem daar zelf mijn eigen verantwoordelijkheid wel binnen de maatschappelijke omstandigheden die er zijn.”

De kansen lijken nu gekeerd te zijn. Volgende week komt de kamer samen om zich te buigen over een onderzoekscommissie over Optima.