Eric De Vocht: visionair architect met super-dividenden

Rive Gauche in Charleroi
Rive Gauche in Charleroi

Projectontwikkelaar Eric De Vocht keerde zichzelf de voorbij vijf jaar 68 miljoen euro aan bruto dividenden uit. Eerder dit jaar verkocht hij zijn 25 procent aandeel in de grootste Brusselse bouwsite, Tour & Taxis. Ondertussen staat hij klaar om in Charleroi het grootscheepse project Rive Gauche te lanceren. Voor architect Eric De Vocht, ondertussen gedomicilieerd in Zwitserland, lijkt de sky de limit te zijn .De vastgoedholding van Eric De Vocht verkocht vorig jaar drie participaties. Vooreerst gaat het om Evere Square, een project van grootdistributie aan de Leuvensesteenweg tussen de luchthaven van Zaventem, de E40 en Brussel. Verder stapte De Vocht uit het project Building Green One, het opmerkelijke passief gebouw op de site van Tour & Taxis in Brussel dat het Brussels leefmilieu instituut IBGE huisvest. Als laatste is er het project van het Onyx gebouw in Antwerpen. Dat alles leverde De Vocht en winst op van 19,3 miljoen euro. 18 miljoen daarvan werd uitgekeerd als dividend. Ook in 2010 en 2011 keerde de holding belangrijke dividenden uit.

Twee van de hier genoemde projecten zijn typerend voor De Vocht. Zowel in de ontwikkeling van gronden rond Zaventem als in het project Tour & Taxis durfde hij als eerste initiatieven nemen waar anderen aarzelden. Het leverde hem de omschrijving ‘visionair’ op. Begin dit jaar stapte hij volledig uit het Tour & Taxis project. De site Tour&Taxis is gelegen in de Brusselse kanaalzone en is met 30 hectare een van de grootste grondreserves in het Brussels Gewest. Naast het bekende Koninklijk Entrepôt omvat de site ook de sheds, waar grote beurzen en evenementen worden georganiseerd, het Postgebouw, dat als multifunctioneel ontmoetingscentrum wordt geëxploiteerd en het nog te renoveren goederenstation. Een nieuw park van 10 hectare zal structuur geven aan de site waarop nog ruim 350.000 m² gebouwd kan worden, onder meer zo’n 1.000 woningen. De 25 procent participatie van De Vocht werd overgenomen door Ackermans & van Haaren.

Ondertussen legde Eric De Vocht in mei dit jaar de eerste steen van het project Rive Gauche in Charleroi. Een duidelijk sypmbolische daad. Het project Rive Gauche ging van start in 2007 en werd tegen gehouden door zo’n 60-tal protesten. Het project ontwikkelt 115.000 m² in de benedenstad en met 500 Jobs creëren, onder meer in 35.000 m² commerciële ruimte, een hotel, een jeugdherberg, kantoren en een 50-tal appartementen. In de herfst van 2016 moet het geheel afgewerkt zijn en dan kan het 5 tot 6 miljoen bezoekers per jaar ontvangen.

Eric De Vocht ontwikkelt Rive Gauche samen met de Antwerpse vastgoedpromotor Shalom Engelstein, iemand met wie hij wel meer samenwerkt. Engelstein kwam recent nog in beeld bij de verkoop van het vastgoed van het Hilton Hotel op de Groenplaats in Antwerpen aan een groep investeerders rond Frank Buysse.