Eric Domb (en Marc Coucke) finaliseren dubbel vastgoed project

De Waalse ondernemer Eric Domb gaat op de vroegere site van het suikerbedrijf Cambron-Casteau 300 nieuwe residentiële wooneenheden inplanten. De site ligt naast het dierenpark Pairi Daiza in Brugelette. Dat is voor gelijke delen in handen van Domb en zijn zakenpartner Marc Coucke. Domb negocieerde drie jaar lang om op het domein een hotel te ontwikkelen, maar dat wou de gemeente niet. Nu zegt Domb dat het hotel er komt op het terrein van Pairi Daiza en dat de werknemers er van residentieel terecht kunnen op de nieuwe site. Vorige week werd ook al bekend dat de Stichting Pairi Daiza een bosgebied van 1.645 hectare gaat beheren in Saint-Michel Feyr. Domb zegt dat deze laatste activiteit volledig vrijwillig is en geen return zal opleveren.



De site van de suikerfabriek Cambron-Casteau, in een vorig leven ook al een klooster, is 45 hectare groot. Pairi Daiza omvat momenteel 130 hectare. Op de nieuwe site komen er naast de woningen ook een crèche, een school en een multifunctioneel gebouw voor de gemeente. De onderhandelingen hebben lang aangesleept. De gemeente wou persé een nieuw residentieel project en geen verlengstuk van het dierenpark. Anderzijds kon ze niet over het hoofd heen gaan van Domb als grootste werkgever in de regio. Het project met de gemeente voorziet dat Pairi Daiza tegen 2025 3 miljoen bezoekers kan ontvangen en instaat voor 1.100 voltijdse werknemers. Het nieuwe residentieel project moet klaar zijn in 2021.

De site bevat ook enkele grote waterplassen. Die worden behouden en zullen worden beheerd als aparte biotopen. Dat is ook wat Domb precies wil doen met het wel zeer uitgestrekte natuurreservaat van 1.645 hectaren in Saint-Michel Freyr. Het domein zal in zijn oorspronkelijke staat worden behouden, maar ook de jacht zal er kunnen blijven doorgaan. Voor het project in Saint-Michel Freyr bereikte Domb een akkoord met het Waals gewest. Het is voor het eerst dat dergelijke grote beheersovereenkomst wordt afgesloten. Het Waals gewest treedt ook op als subsidiegever voor zowel Saint-Michel Freyr als Brugelette. De nakende lokale verkiezingen hebben de projecten alvast mee ondersteund om te landen.