Eric Everard koopt GIMB uit voor 5 mln euro

Eric Everard

Eric Everard is terug 100 procent eigenaar van zijn bedrijf Artexis Easyfairs Group. Hij betaalde daarvoor 5 miljoen euro aan de GIMB, de Gewestelijke Investeringsmaatschappij voor Brussel. Serge Vilain, ondervoorzitter van de GIMB, stapt uit de raad van bestuur van Artexis. De samenwerking tussen Everard en de GIMB was niet onbesproken. Beiden gebruikten een vreemde techniek van kapitaalverhogingen die werden gevolgd door kapitaalverlagingen. Op die manier vloeide geld van de GIMB naar Everard, zo concludeerde de krant L’Echo.



Artexis werd door Everard uitgebouwd tot een succesverhaal. Het bedrijf heeft twee takken, het is eigenaar van beurs- en congresinfrastructuur en het organiseert zelf beurzen. De groei van Artexis werd in belangrijke mate ondersteunt door de GIMB. Zo leende de Brusselse investeringsmaatschappij in 2007 15 miljoen euro aan Everard die daarmee in Gent Flanders Expo kon kopen. De daaropvolgende jaren onderschreef de GIMB 4 kapitaalverhogingen en verwierf daarmee tot 12 procent van het bedrijf. Maar opmerkelijk genoeg werd elke kapitaalverhoging gevolgd door een kapitaalverlaging. En die vloeide altijd voor het grootste deel terug naar Everard. De krant L’Echo berekende dat de GIMB 18 miljoen euro investeerde in Artexis. Die laatste was daarmee het grootste dossier van de GIMB. Door de kapitaalverlagingen keerde 8,7 miljoen euro terug naar Everard en slechts 0,9 miljoen naar de GIMB.

Volgens Serge Villain was dit een manier om het kapitaal te vergoeden. Het vertrek van de GIMB verloopt op een gelijkaardige manier. Artexis heeft voor 5 miljoen euro de aandelen overgekocht die de GIMB aanhield. Dat gebeurde door een kapitaalverlaging van 5 miljoen euro. De overgenomen aandelen werden daarna vernietigd. Artexis Easyfairs Group beschikt nu nog over 42,6 miljoen euro kapitaal. Het is niet duidelijk of alle financiële banden met die 5 miljoen euro nu verbroken zijn. De GIMB reageerde niet op onze vragen.