Eurostadion: Ghelamco tovert Ben Weyts uit zijn hoed

Er wordt een nieuw hoofdstuk geschreven in de saga rond de bouw van het Eurostadion op de Brusselse Heyzelvlakte. Blijkt dat de Vlaamse regering twee stukken grond moet afstaan aan Ghelamco om het project te realiseren. Voor één van die percelen gaf de bevoegde Vlaamse minister Ben Weyts (N-VA) 2 jaar terug al zijn principiële toestemming. De minister gaf daarover nog nooit details vrij, eerder in tegendeel. De meeste waarnemers zijn verrast.Het betrokken perceel grond grenst aan de Brusselse Ring en is noodzakelijk voor de aanleg van op- en afritten van de parking die elkaar kruisen. De gronden zijn eigendom van het Agentschap Wegen en Verkeer en vallen onder de bevoegdheid van Ben Weyts. Zijn departement is daarvan al twee jaar op de hoogte, maar communiceerde daar nooit eerder over.

De politieke oppositie is ontsteld. “In de commissie stelde minister Weyts dat dit een project is waar hij niets mee te maken heeft, maar nu blijkt dat hij gronden moet weggeven. Ik val van mijn stoel”, zegt Björn Rzoska, fractieleider voor Groen in het Vlaams Parlement, aan de krant Het Laatste Nieuws. Bovendien blijkt uit een e-mail aan Ghelamco dat Weyts’ administratie in januari 2015 al haar zegen gaf voor de overdracht van minstens een van de twee stukken grond. “De geloofwaardigheid van de N-VA ligt begraven onder Parking C.” sneert het Vlaams Belang.

Op het kabinet Weyts ontkent men het principeakkoord niet, maar koppelt men er nu wel voorwaarden aan. “Voor ons ligt de focus niet op die twee stukjes grond, maar op het volledige mobiliteitsvraagstuk. We willen eerst zien dat Ghelamco een antwoord heeft op alle opmerkingen die het departement Mobiliteit en Openbare Werken enkele weken geleden in een negatief advies heeft opgesomd.”, zo klinkt het.