EXCLUSIEF – Koop eens een echt middeleeuws kasteel: maak kennis met Eyneburg

Bent u een echte romanticus en wou u altijd al in de middeleeuwen leven? Of bent u een investeerder op zoek naar een exclusieve opportuniteit? Dan moet u zeker kennis maken met kasteel Eyneburg nabij het dorp Hergenrath in de Duitstalige gemeente Kelmis. Het kasteel, gelegen in het voormalige hertogdom Limburg, is één van de belangrijkste historische gebouwen in de Belgische Oostkantons. Het ligt geprangd in de bossen op het snijpunt van Nederland, Duitsland, Luik en Limburg, net naast de Voerstreek. Oorspronkelijk gebouwd in de 13de eeuw ademt het geheel nog een authentieke middeleeuwse geest uit. U kan kennis maken met het kasteel op www.luxevastgoed.be Vraagprijs: 2,8 miljoen euro. Het complex telt 20 slaapkamers en slechts één badkamer. Er is dus nog wat werk aan.

Eyneburg toont zich als een mysterieus en aantrekkelijk bouwwerk. Het kasteel vormt een gesloten geheel, volledig ommuurd. Datzelfde geldt voor het uitgestrekte park van 26 hectare. Het Kasteel Eyneburg ligt op een beboste heuvelrand en is omgeven door bossen en weilanden. Nadat het in de loop der eeuwen in het bezit van verschillende adellijke geslachten was geweest, werd het in 1897 gekocht door de Akense lakenfabrikant Theodor Nellessen. Direct na de aankoop startte hij met de verbouwing van het kasteel. Hij deed daarvoor een beroep op de architect van de dom van Straatsburg Ludwig Arntz. Deze slaagde erin het imposante bouwwerk zo te veranderen, dat het aanzien behouden bleef. Het waardevolle interieur met meubels, schilderijen, porselein etc. werd in 1958 in Aken per opbod verkocht. Het kasteel is sindsdien leeg. Begin deze eeuw werd het een aantal jaar gebruikt als decor voor middeleeuwse evocaties. (Lees verder onder de foto)De hofschrijver van Karel de Grote, Einhard of Angilbert op wie de saga kan gebaseerd zijn.

Deze wikipedia legende willen we u tot slot niet onthouden. De legende gaat als volgt: Emma, de dochter van Karel de Grote mocht van haar vader geen afspraken met mannen maken. En zeker niet met hovelingen. Het lot wilde echter dat Emma verliefd wordt op Einhard, die schrijver aan het hof van Karel de Grote is. Op een nacht spreken de twee geliefden heimelijk af op de Eyneburg. Na afloop van hun ontmoeting blijkt er echter sneeuw te zijn gevallen. Om haar geliefde niet te verraden draagt Emma haar geliefde op haar rug naar binnen in het paleis te Aken. Toch worden de twee tortelduifjes betrapt door keizer Karel die vanwege zijn reuma niet kon slapen. Hij besloot hen echter niet te straffen, maar schonk hen nadat ze getrouwd waren het Kasteel Eyneburg.

De legende is uitgebeeld op de waterput op de binnenplaats, waar een vrouw te zien is die een man op haar rug draagt. De saga van Einhard en Emma kan gaan over de verhouding van de dochter van Karel de Grote, Bertha (779/780 -828, 814 verbannen van het Hof) met de hofgeestelijke Angilbert.