EXCLUSIEF: Oekraïense miljonair Mohammad Zahoor: “Poetin gaat vechten tot het eind, vrede is ver weg”

Mohammad Zahoor

Wat nu gebeurt in Oekraïne is een gevecht van een zwaargewicht tegen een pluimgewicht. We zitten misschien in ronde 3, maar Poetin zal doorgaan tot ronde 10. Ultiem wil hij winnen.” Dat zegt de ondernemer Mohammad Zahoor die met zijn groep Istil één van de belangrijkste ondernemers in Oekraïne is. Zahoor sprak exclusief met de redactie van De Rijkste Belgen. Hij stelt onder meer dat de oligarchen wel een rol kunnen spelen in de val van Poetin. Misschien niet rechtstreeks, de meeste onder hen zijn zestigers en zeventigers die leven volgens de vroegere KGB normen. Maar er dient zich een nieuwe generatie van kinderen en adviseurs aan. “Die willen niet meer leven zoals in de tijd van de Sovjet Unie.” aldus Zahoor. Voor Europa ziet hij in eerste instantie de rol weggelegd van scheidsrechter in het conflict. Hier kan u het volledige interview met Mohammad Zahoor bekijken. Een analyse van een ondernemer die het conflict persoonlijk ondergaat.De nu 67-jarige Zahoor bouwde met zijn groep Istil in Oekraïne een staalbedrijf uit dat hij in 2009 verkocht voor een bedrag tussen de 700 miljoen en één miljard dollar. Hij herinvesteerde een belangrijk deel daarvan opnieuw in vastgoed, media en exportbedrijven van staal- en landbouwproducten. Volgens Zahoor had de oorlog vermeden kunnen worden door bijvoorbeeld de Donbas af te staan en het lidmaatschap van de Navo af te zweren. Nu ziet hij echter weinig anders gebeuren dan de vernietiging van Oekraïne. Vredesgesprekken lijken hem weinig haalbaar. “Zelensky zal grote toegevingen moeten doen wil hij de Russen tot vrede dwingen. Dat is niet haalbaar tegenover het Oekraïense volk dat nu zware offers brengt.”

Zahoor was onder meer sterk actief in de export van grondstoffen en voedingsproducten waaronder zonnebloemolie. Nu al voelen de Belgische producenten van frieten en chips het tekort aan die olie, een basisproduct voor hun bedrijven. “Export van voedingsproducten is gestopt vanuit Oekraïne en Rusland, zegt Zahoor, de hele wereld zal dit voelen. De balans is uit evenwicht gebracht.” De Oekraïense ondernemer is er ook van overtuigd dat Europa de rekening zal moeten betalen van het conflict. “Waar u vroeger één dollar betaalde voor gas, zal u nu 2 dollar moeten betalen. Dat zal uw bijdrage zijn aan de oorlogsinspanning.” aldus nog Mohammad Zahoor die nu al naar de toekomst kijkt. “Na het conflict zal Oekraïne moeten heropgebouwd worden. De ontheemden zullen grotendeels willen terugkeren en meehelpen aan de wederopbouw. Oekraïne moet als democratisch land lid worden van de Europese Unie.”

De ondernemer is niet helemaal een onbekende in ons land. Voor zijn vastgoedinvesteringen ging hij een partnerschap aan met de vastgoedspecialist Ignace Meuwissen. Die laatste was een aantal jaar terug ook actief in onder meer Oekraïne maar verlegde zijn aandacht de voorbije jaren naar Azië. Samen met Zahoor bouwde Meuwissen onder meer de website property4east.com uit. Hij werkt ook aan de uitbouw van de commerciële vastgoedsite derijkstebelgen.com.