Familie Borremans verkoopt Covalis-participatie

varkensteeltDe Brusselse familie Borremans heeft haar belang van 5 procent in het bedrijf Covalis van de hand gedaan. Covalis is de activiteit van de verwerking van varkensvlees die wordt gecontroleerd door de Boerenbond en een coöperatieve van varkenshouders. Recent fuseerde die haar activiteiten met die van de varkensverwerker Westvlees van de familie Claeys. De familie Borremans van haar kant moet alle zeilen bijzetten om haar eigen vleesverwerkend bedrijf Viangro te herstructureren. Viangro kijkt al enkele jaren aan tegen operationele verliezen.De groep Viangro van de familie Borremans beheert zowat de volledige keten van vleesverwerking: van het slachten van varkens en runderen tot het versnijden en verwerken van het vlees, het verpakken en het leveren aan de retail. Zo is Viangro een belangrijke leverancier van hamburgers aan de verschillende hamburgerketens. Viangro werkt ook onder label in opdracht van distributiebedrijven. Met de groep Tastyfood So’Asian beschikt de groep ook over een afdeling kant-en-klaar maaltijden die via de grootdistributie worden verdeeld. Viangro telt om en bij 700 werknemers en beschikt over een wagenpark van een 50-tal voertuigen voor distributie.

De moeilijkheden in de vleessector zijn echter bekend, zo weten ook de landbouwers en veetelers. Maar zij zijn niet de enigen die moeilijke tijden beleven. De hele sector staat onder druk. De voorbije twee jaar boekte Viangro telkens een verlies van 3,3 miljoen euro, een verderzetting van een evolutie die al meer dan vijf jaar duurt. De omzet daalde vorig jaar van 144,7 naar 142,8 miljoen euro.

In 2011 gingen Viangro en Covalis samen in zee. Onder de naam Vivanda werden de runds- en varkensactiviteiten van beide groepen geïntegreerd. Doel van de alliantie was vooral de marktpositie op vlak van portionering voor de Belgische retail te verstevigen. Viangros verwierf Carniportion, een dochterbedrijf van Covalis gespecialiseerd in consumentenverpakking van vers vlees. Adriaans, een dochteronderneming van Covalis, nam op zijn beurt de slacht- en groothandelsactiviteit in rundvlees van Viangros over. Beide groepen wisselden ook 5 procent van hun aandelen uit.

Die alliantie is nu opgebroken. Borremans zegt dat ze de middelen nodig hebben om Viangro te herstructureren. Covalis van zijn kant kondigde een fusie aan van zijn varkensactiviteiten met de groep Westvlees van de familie Claeys. De nieuwe fusie luistert naar de naam Belgian Pork Group. De aandelen van de Belgian Pork Group behoren toe aan de familie Claeys, Covavee cvba, een coöperatieve vennootschap waarvan de aandelen in handen zijn van ongeveer 700 varkenshouders en van AIF cvba, de investeringsmaatschappij van Groep Boerenbond. De Belgian Pork Group telt momenteel meer dan 1.800 werknemers en heeft een omzet van ongeveer 750 miljoen euro. Een belangrijk deel van de omzet wordt gerealiseerd in het buitenland. De nieuwe fusiegroep slacht en commercialiseert wekelijks meer dan 80.000 varkens in karkassen, versneden delen of uitgebeende stukken en voorverpakt vers vlees. De fusie werd eerder deze maand goedgekeurd door de Belgische Mededingingsautoriteit (BMa).