Fam. De Backer van 81 naar 70

Jo De backer
Niko-CEO Jo De Backer

De bedrijvengroep Niko uit Sint-Niklaas, in handen van de familie De Backer, kan terugkijken op een goed 2014. Zowel de omzet als de winstcijfers tonen een mooie groei. Niko verwerkt momenteel zonder veel problemen de overname van de Zwitserse groep Züblin vorig jaar. Het vermogen van de familie stijgt van 178 naar 203 miljoen euro, goed voor de 70ste plaats op de ranglijst van de Rijkste Belgen tegenover de 81ste plaats daarvoor.In 2014 haalde Niko een geconsolideerde omzet van 142 miljoen euro tegenover 132 miljoen het jaar daarvoor. De bedrijfswinst liep op van 18 naar 24 miljoen euro. De netto winst, deel van de groep, verdubbelde bijna van 7,9 naar 14,6 miljoen euro. Net als in 2013 betaalde Niko Group in 2014 7 miljoen euro aan belastingen.

In 2014 nam Niko Grouphet Zwitserse familiale bedrijf M. Züblin over. Züblin maakt energie-efficiënte verlichtingssystemen op basis van led en bewegings- en aanwezigheidssensoren. De overname versterkt Niko hoofdzakelijk in Zwitserland, Duitsland en Oostenrijk. M. Züblin mikt in eerste instnatie op de residentiële markt. Daarmee sluit de opretaie aan bij de eerdere overnames van Servodan in 2008 en Unotech in 2013, die sensoren en lichtsturingen leveren voor kantoor- en winkelverlichting in vooral actief zijn in de Scandinavische markt.

Niko is nog steeds volledig in handen van de familie De Backer. Die telt momenteel 14 familiale aandeelhouders. Eén daarvan is CEO Jo De Backer. Hij controleert bijna 24 procent van Niko.