Fam. Kronacker: eerste verlies sedert 2005

Kronacker _ suikerplantageDe Antwerpse grondstoffentrader Group Sopex van de familie Kronacker incasseerde over 2014 een verlies van 3,3 miljoen dollar. Voor Sopex en de eigenaarsfamilie Kronacker waren het meteen de eerste verliescijfers sedert 2005. Het verlies vloeit voort uit de fel afgenomen vraag naar ruwe suiker. In de vermogenslijst van de Rijkste Belgen wordt het verlies van Sopex gecompenseerd door een steviger koers van de dollar tegenover de euro.Sopex is wereldwijd actief in de bevoorrading, transport, opslag en financiering van suiker, koffie en cacao. Het bedrijf zegt dat 2014 een goed jaar was voor koffie en cacao. Die goede resultaten werden echter gefnuikt door problemen in de suikerafdeling. Sopex beschikte over grote voorraden ruwe suiker uit Thailand en dat terwijl de prijzen zakten en de marktvraag kromp. Ook de Europese markt voor bio en speciale suiker daalde sterk terwijl de trader ook daar belangrijke posities had opgebouwd.

Ondertussen worden ook verder historische verliezen verwerkt op de activiteiten in Congo. Het belang in de beursgenoteerde hoding Sucraf werd afgestoten, Sopex nam de dochteronderneming van Sopex Consulting GDK in Congo over en boekte verdere waardeverminderingen op die investering. De geschillen met verschillende Congolese leveranciers voor zaken die meer dan 10 jaar geleden werden afgesloten, zijn nog steeds hangende. Er is geen zekerheid dat er dit jaar een uitspraak ter zake zal volgen.

De cacao activiteiten werden ondergebracht in een aparte dochter Sopex Cocoa en staan nu voor 26 procent van de volledige omzet van de groep. Sopex noemt de resultaten van deze activiteit veelbelovend.

Isabelle Kronacker, de echtgenote van de vroegere liberale politicus, gewezen Vlaams minister, burgemeester van Kapellen en industrieel Jacky Buchmann, heeft haar bestuurdersmandaat in Sopex niet vernieuwd.