Familiaal drama treft familie Feryn

#746876 20161015 Belgie Dodelijk ongeval op de A photo by: ID/ Marc De Roeck image via http://www.idphotoagency.com Standard licence: 1 publication permit. Do not reuse or archive this image. Do not use without written permit.Dit weekend overleed de 23-jarige Maxim Feryn na een zwaar ongeval op de A12 in Boom. Feryn zat samen met zijn vriend Tuncay Teker in een nieuwe BMW i8 testwagen. Teker, die aan het stuur zat, overleed eveneens. Maxim Feryn is de zoon van Pascal Feryn en de kleinzoon van Willy Feryn. Die laatste bouwde samen met zijn zoon Pascal het familiaal bedrijf in Kapelle-op-den-Bos uit tot een toonaangevende producent van garagepoorten en bouwconstructies. Pascal Feryn is een gekend rallyrijder die onder meer samen met Koen Wauters een aantal Dakkars afwerkte. Ook zoon Maxim werkte al een aantal rally’s af. Het vermogen van de familie Feryn bedraagt 21,8 miljoen euro.Beide jonge vrienden hadden de elektrische sportwagen BMW i8 voor een weekendje in test gekregen. Tijdens een rit zaterdagmorgen kwam de i8 in botsing met de BMW 1 Coupé die meereed en waarin onder meer de neef Giovanni Feryn zat. De inzittenden van de BMW 1 Coupé kwamen er van af met lichte verwondingen. De BMW i8 daarentegen vloog tegen een verlichtingspaal en brak in drie stukken.

bmw-i8
De BMW i8

Voor passagier Maxim Feryn kon geen hulp meer baten. Chauffeur Tuncay Teker stierf kort nadat hij naar het ziekenhuis gebracht werd. De brokstukken van de wagens lagen over de volledige breedte van de A12 verspreid. De zware lithiumbatterij van de BMW i8 was na de crash ruim honderd meter weggevlogen. De wegpolitie onderzoekt of de twee wagens aan het racen waren en met elkaar in botsing zijn gekomen. Geen van beide chauffeurs had gedronken.

In 2005 haalde Pascal Feryn meermaals het nieuws met een omstreden uitspraak die hij als bedrijfsleider had gedaan. Hij had gezegd dat zijn firma geen werknemers van vreemde origine aanwerft omdat de klanten, vaak voor inbrekers beduchte villabewoners, dat niet op prijs zouden stellen. Het Europese Hof van Justitie oordeelde in 2008 dat Feryn zich schuldig maakte aan discriminatie.

De verongelukte Tuncay Teker was laatstejaarsstudent handelsingenieur aan de universiteit van Antwerpen. Zijn familie beheert een kippenslachterij die de voorbije jaren door zwaar financieel water ging. Tuncay tekende daarbij het reddende businessplan uit.