Familie Aerts neemt merk Eddy Merckx over

De grootste Belgische fietsenfabrikant Race Productions, bekend van haar merk Ridley, neemt de productie over van Eddy Merckx Cycles. Race Productions is voor 89 % in handen van de Kempense familie Aerts. Eddy Merckx Cycles had ondanks zijn naambekendheid blijvende moeilijkheden om de drempel van de rendabiliteit te overstijgen. Jan Toye, bekend van zijn vroegere brouwersactiviteiten met Palm, likt zijn wonden. Toye was eigenaar van Eddy Merckx en pompte in 2015 nog 13 miljoen euro vers kapitaal in het fietsenbedrijf. Tevergeefs. Financiële details over de overname zijn niet bekend gemaakt.



Eddy Merckx Cycles kijkt aan tegen een overgedragen verlies van 17 miljoen euro. Het voorbije boekjaar 2015-2016, dat afliep per eind augustus 2016, incasseerde het bedrijf een verlies van 5,7 miljoen euro. De helft daarvan vloeit voort uit afschrijving van een verbroken sponsorcontract met Quick Step. De andere helft is een operationele cash drain. Eddy Merckx stapte drie jaar terug al uit het kapitaal.

Ridley zag zijn omzet vorig boekjaar stijgen van 34 naar 49 miljoen euro. Toch blijven fietsen een moeilijke sector met lage marges. De cash flow van Ridley stagneerde ondanks de omzetgroei op 1,7 miljoen euro. De overnameprijs voor Eddy Merckx Cycles is niet bekend maar kan gezien de schuldgraad niet erg groot zijn.