Familie Algoet verkoopt veevoederbedrijf aan Nederlandse ForFarmers

De Nederlandse beursgenoteerde groep ForFarmers betaalt 14 miljoen euro voor het veevoederbedrijf Algoet uit Zulte. Algoet is één van de laatste, kleinere onafhankelijke veevoederproducenten in Vlaanderen. Het bedrijf is tot op vandaag in handen van de gelijknamige familie. De productie van Algoet in Zulte zal worden afgebouwd en overgebracht naar huidige ForFarmers fabrieken in Izegem en Ingelmunster. De operatie kadert dan ook in de consolidatiebeweging van de markt die inspeelt op de krimpende binnenlandse vleesafzet



Voeders Algoet verkoopt ongeveer 150.000 ton mengvoer aan varkenshouders en rundveehouders. Het laatste boekjaar (1 juli 2016 – 30 juni 2017) behaalde het bedrijf een omzet van 40 miljoen euro en een ebitda, het bedrijfsresultaat voor afschrijvingen, van ongeveer 2 miljoen euro. ForFarmers betaalt dus 7 keer die ebitda.

De huidige directie en 22 medewerkers van Voeders Algoet vormen onderdeel van de transactie. Door de overname omvat ook de NV Algotrans. Die staat voor 12 bulkwagens. Hiermee start ForFarmers haar eigen transportactiviteiten in België. Voeders Algoet wordt geïntegreerd in ForFarmers België. De loonkweekactiviteiten van Voeders Algoet worden niet door ForFarmers overgenomen. Loonkweekactiviteit omvat het in opdracht produceren van vleesvarkens waarbij de boeren vergoed worden voor de gemaakte kosten voor arbeid en huisvesting. De productie van veevoeder in Zulte zal worden overgebracht naar de bestaande ForFarmers fabrieken.