UPDATE – Familie Berkhof neemt met Nederlandse autogroep Van Mossel Europese afmetingen aan

 

Eric Berkhof (Foto: Van Mossel)

De Nederlandse autodealer Van Mossel Group met hoofdzetel in Waalwijk neemt het Duitse Autohandelsgruppe Hugo Pfohe uit Hamburg over. Ondertussen wordt ook een overname in Engeland afgewerkt waarna de ambitie van de groep zich verschuift naar Spanje in Zuid-Europa. Die Europese groei startte in Vlaanderen. Na overnames in Oost- en West-Vlaanderen de voorbije twee jaar is Van Mossel met voorsprong ook de grootste autoverkoper van België. In 2022 haalde de groep 4,5 miljard euro omzet waarvan 1,5 miljard in België. Daar komt met de huidige overnames 500 miljoen euro omzet bij. Voor dit jaar verwacht de groep 100 miljoen omzetgroei in het eigen bedrijf. “We zijn nummer vijf of zes van Europa.”, zegt Eric Berkhof in het magazine Quote. “We hadden het plan om echt een grote speler te worden, het is genieten om te zien dat het lukt.” Berkhof controleert het bedrijf samen met zijn vriend Ben Mandemakers. Volgens het Nederlandse blad Quote bereikte die laatste de status van miljardair. Het Duitse Hugo Pfohe heeft dertien vestigingen, verkoopt 10.000 auto’s per jaar en heeft een omzet 300 miljoen euro. Het Britse bedrijf dat deze week ook in handen komt van Van Mossel Group is goed voor nog eens 200 miljoen euro omzet, verdeeld over zeventien dealers. Een overnameprijs maakt Berkhof niet bekend, wel dat hij de overnames met eigen geld betaalt. Voor werkkapitaal doet hij beroep op de bank. “Bij dit soort overnames gaat het natuurlijk om serieuze bedragen, omdat dealerbedrijven heel veel geld op de balans hebben staan. Het is een kapitaalintensieve industrie met gebouwen, debiteuren en dure voorraden.” aldus nog Eric Berkhof.

Van Mossel Group is in de Benelux een dominante partij met dealerbedrijven, leasemaatschappij en schadeherstel ondergebracht bij één groep. Dat model wil hij nu kopiëren naar Europa. Om de winstgevendheid te verhogen blijven niet alle overgenomen dealers open, Van Mossel wil saneren in locaties. In Nederland is die trend al jaren ingezet, andere landen lopen nog achter. In Spanje wil Berkhof binnenkort ook een bedrijf overnemen. Die groep heeft 39 vestigingen waarvan er 12 kunnen sluiten. In België nam Berkhof met Van Mossel vorig jaar de autodealers van AGS in Gent, Oudenaarde, Deinze, Zwevegem en Menen over. Daar worden de Aziatische merken Mazda, Nissan, Suzuki, Hyundai, MG en Maxus verkocht. Eerder dat jaar kwam de West-Vlaamse Mercedes-Benz-dealer Vereenooghe al in Nederlandse handen. Van Mossel heeft bijna honderd dealervestigingen in Vlaanderen met meer dan 1.700 werknemers en een verwachte omzet van ruim 1,6 miljard euro. De groep zoekt nog naar bijkomende overnames onder meer in Wallonië.

UPDATE

Een lezer laat weten dat Mazda niet wordt verdeeld door Van Mossel. De Aziatische groep bereikte geen akkoord met de Nederlandse autodealer en trok zijn merk dan ook terug uit de groep Van Mossel.