Familie Boas verkoopt Asco voor 543 miljoen euro cash aan Amerikanen

Christian Boas

De Brusselse familie Boas verkoopt haar bedrijf Asco voor 650 miljoen dollar of 543 miljoen euro aan haar Amerikaanse concurrent Spirit Aerosystems. Boas verkoopt op een optimaal moment. Asco produceert vliegtuigonderdelen voor onder meer Boeing en Airbus maar werkt ook mee aan het nieuwe Amerikaanse gevechtsvliegtuig de F-35. Het bedrijf heeft enkele sterke groeijaren achter de rug en kijkt aan tegen een gevuld orderboek. De Amerikanen betaalden cash om en bij 8 keer de zogenaamde ebitda van Asco. Ebidta is het bedrijfsresultaat voor afschrijvingen en interestlasten. In onze ranglijst stijgt de familie Boas van 361 naar 543 miljoen euro, goed voor een sprong van de 62ste naar de 47ste plaats.



Volgens Spirit is Asco een goede aanvulling van hun bestaande productengamma. Ze wijzen op de toelevering aan Airbus en de F-35 die van strategisch belang zijn. Normaal de overname na de zomer dit jaar rond zijn.

Asco wordt momenteel geleid door Christian Boas. Zijn vader Roger legde de eerste fundamenten van het bedrijf. Hij deed dat in de wilde Brusselse jaren die werden gedomineerd door de Brusselse kristen-democratische politicus Paul Vanden Boeynants. Initieel was Roger Boas, die overleed in 2006, met Asco dan ook een leverancier van militair materiaal. Later werd het bedrijf meer en meer uitgebouwd tot een high tech toeleverancier aan de vliegtuigindustrie.