Familie Bouriez incasseert 92 miljoen euro verlies op Belgische distributie

(Foto: Belga Images)

De Frans-Belgische distributiefamilie Bouriez heeft na zijn Roemeense nu ook zijn 175 Franse winkels verkocht aan Carrefour. De familie worstelt al jaren met haar verlieslatende distributeur Louis Delhaize, de holding boven alle winkels. Eind vorig jaar pompte Bouriez met Louis Delhaize nog 47 miljoen euro vers kapitaal in haar Belgische dochter Delfipar. Via Delfipar dekt de familie al jaren de operationele verliezen van haar vier Belgische distributiegroepen Delfood, Cora, Match en Profi. In 2022 liep het verlies van Delfipar op tot een indrukwekkende 92 miljoen euro. De vraag dringt zich dan ook op wat er met die winkels moet gebeuren nu Bouriez steeds meer activa afstoot.

De nu aangekondigde overeenkomst slaat op 60 Franse Cora-hypermarkten en 115 Franse supermarkten van het enseigne Match. Samen staan ze voor een omzet van 5,2 miljard euro. Hun 24.000 werknemers zorgen daarmee voor tweederde van de groepsomzet van Louis Delhaize. Carrefour neemt ook het vastgoed van 55 hypermarkten en 77 supermarkten over. De Franse nummer twee betaalt 1,05 miljard euro voor de overname. Het grootste deel van de nu overgenomen winkels situeert zich in Noord-Frakrijk, dicht bij de Belgische grens. Dat is een regio waar Carrefour relatief zwak staat.Operationeel krijgen de Belgische winkels meteen ook klappen door het afstoten van de Franse winkels. De merken Match en Smatch moesten eigenlijk helemaal verdwijnen uit België, maar die ingreep werd in april teruggedraaid. Nu komt daarbij dat het aankoopplatform van de Belgische winkels wordt ingeperkt wat kan leiden tot duurdere aankoopprijzen. De kans is klein dat de familie Bouriez een deel van de huidige opbrengst zal investeren in de Belgische winkels. De Franse-Belgische familie dekte de voorbije jaren meer dan 100 miljoen euro aan verliezen af bij haar Belgische distributiebedrijven. De grootste dochter Cora haalde vorig jaar een omzet van 573 miljoen euro en incasseerde een verlies van net geen 30 miljoen euro.

De Frans-Belgische holding Louis Delhaize mag ook niet worden verward met de Belgische-Nederlandse Albert Heijn dochter Delhaize. Tussen beide gelijknamige groepen bestaan geen verbanden.