Familie Crahay haalt 45 miljoen euro vers kapitaal op voor Cosucra

De chicoreiwortel, basis voor de productie van de natuurlijke zoetstof fibruline van Cosucra. (Foto: Cosucra)

De fabrikant van voedingsproteïnen Cosucra Warcoing heeft in een eerste fase haar kapitaal opgetrokken met 5 miljoen euro tot 31 miljoen euro. De operatie kadert in een bredere beweging waarbij de controlerende familie Crahay in totaal 45 miljoen euro vers kapitaal aantrok. Op die kapitaalverhoging is ingeschreven door de Franse groep Sofiprotéol, Wallonie Entreprendre en de Federale Participatie- en Investeringsmaatschappij (SFPIM). Het bedrijf Warcoing is gespecialiseerd in de productie van cichoreiwortelvezel en erwteneiwit. Daarmee speelt het in op nieuwe voedingstechnieken waarbij suiker wordt vervangen door proteïnen.

De wereldwijde voedselmarkt maakt al enkele jaren een grote transitie door. Met zijn portfolio van ingrediënten van natuurlijke oorsprong staat Cosucra naar eigen zeggen centraal in de uitdaging die deze mutaties met zich meebrengen. Cichoreiwortelvezel en erwteneiwit spelen een belangrijke rol bij het opnieuw in evenwicht brengen van het voedingsprofiel van voedingsmiddelen, bij de levering van hoogwaardige plantaardige ingrediënten en bij de formulering van voedings- en gezondheidsproducten. Met het verse kapitaal van in totaal 45 miljoen euro van Sofiprotéol, Wallonie Entreprendre en de Federale Participatie- en Investeringsmaatschappij (SFPIM), geeft Cosucra zichzelf de middelen om haar ambitieuze transitieplan uit te voeren. Dit plan draait om twee grote assen: het verzekeren van de energietransitie van haar twee Belgische productievestigingen en het verhogen van de productiecapaciteit van de witlooffabriek. De ingezamelde fondsen maken deel uit van de financiering van een investeringsplan van meer dan 200 miljoen euro tussen 2023 en 2030. Het transitieplan van het bedrijf voorziet in de creatie van 75 rechtstreekse arbeidsplaatsen op de site van Warcoing in België.



Cosucra is mee in handen van de Holding Warcoing. Die verenigt dan weer de erfgenamen van wijlen Pierre Crahay en Antoinette De Brouwer. De familie Crahay is verankerd in de suikerindustrie. Hun suikerfabriek in Warcoing, Henegouwen, is momenteel onderdeel van de groep Iscal. Met Cosucra is de familie actief in afgeleide suikerproducten. De erfgenamen zijn in de eerste plaats de 12 nog levende kinderen van het echtpaar Crahay-De Brouwer. Daarnaast zijn er nog 22 neven en nichten.