Familie de Spoelberch koopt keten van botoxklinieken Faceland

(Foto: Faceland)

De familie de Spoelberch koopt een meerderheid van de aandelen van de Nederlandse groep Faceland, een specialist in goedkope cosmetische chirurgie. De Belgische familie doet dit via haar holding Verlinvest waarmee ze de dividenden herbelegt die ze ontvangt als grote aandeelhouder van de biergigant AB Inbev. Faceland wordt in de algemene pers omschreven als een ‘discounter’ in cosmetische behandelingen. Het bedrijf werd in 2013 opgestart en exploiteert momenteel 31 klinieken in thuisland Nederland, maar ook in Duitsland en Zwitserland. In België telt de groep vier vestigingen, in Antwerpen, Gent, Brugge en Brussel. Naar eigen zeggen voert het bedrijf tot 130.000 ingrepen per jaar uit en maakt het een snelle groei door. Faceland mikt dit jaar op een omzet van zo’n 40 miljoen euro, een kwart meer dan in 2022. Groepscijfers of winstcijfers zijn niet bekend.

Lipfiller vanaf 150 euro, spierverslappers tegen rimpels vanaf 90 euro en bovenooglidcorrectie vanaf 425 euro. Het zijn prijzen die veel lager zijn dan die van de concurrenten of die van ziekenhuisoperaties. Daarmee is het Nederlandse bedrijf Faceland de afgelopen jaren uitgegroeid tot een van de bekendste ketens voor cosmetische chirurgie. De intrede van Verlinvest moet de groep helpen sneller Europees te groeien. Hoeveel de Belgische investeerder betaalt voor de meerderheid in de cosmeticaketen is niet bekend.



Het Nederlandse management van Faceland wil voortbouwen op de ervaring van Verlinvest met het vestigen van succesvolle merkplatforms voor de gezondheidszorg in heel Europa, waaronder investeringen in Nesto (dierenartsenzorg), Bludental (tandheelkundige diensten), Sinomedica (medische acupunctuur) en Armonea (seniorenzorg). Het ambitieuze plan van het bedrijf is gericht op het uitrollen van een groot aantal nieuwe klinieken met behulp van Greenfield, fusie- en overnamestrategieën. “Het team van Faceland brengt een revolutie teweeg en professionaliseert de gefragmenteerde medische esthetische industrie, die snel groeit en een nieuwe norm wordt op het gebied van persoonlijke gezondheid. De markt is klaar voor een merkspeler die de algehele zorgstandaard kan verhogen tegen een prijs die toegankelijk is voor alle klanten.” zo zegt Verlinvest senior manager Julius Hugelshofer in een persbericht.