Familie Deslee verkoopt matrasbedrijf

DEsleeClamaDe West-Vlaamse familie Deslee heeft haar bedrijf DesleeClama verkocht aan Bekaert Textiles. DesleeClama was de tweede belangrijkste groep wereldwijd in de productie van zogenaamde matrastijk, de dekstof voor matrassen. Door de overname wordt Bekaert Textiles uit Waregem, zelf sedert vorig jaar in handen van de Duitse groep Haniel, nummer één in die sector wereldwijd. Een overnamebedrag wordt niet bekend gemaakt, onze berekeningen eindigen op een overname tussen de 30 en 35 miljoen euro.



DesleeClama ontstond in zijn huidige vorm 12 jaar terug. In 2004 nam de familie Deslee immers hun concurrent Clama van de familie Clarys over. Clama kwam in de problemen nadat een familietak werd uitgekocht wat de kapitaalbasis van het bedrijf verzwakte. De nieuwe eenheid DesleeClama werd geleid door Jos Deslee en zijn aangetrouwde neef Hans Dewaele. Vanuit het hoofdkwartier in het West-Vlaamse Zonnebeke worden tien productie-eeheden geleid, onder meer in Spanje, Brazilië, Indonesië, de Verenigde Staten en Roemenië, goed voor 1.100 werknemers en een geconsolideerde omzet in 2014 van 91 miljoen euro omzet, een cash flow van 9 miljoen en een netto winst van 2,3 miljoen euro.

Bekaert Textiles, met hoofdkantoor in Waregem, profileert zich als de marktleider in matrasstoffen. De overeenkomst past volgens een persbericht van beide bedrijven in hun groeistrategieën en moet een antwoord bieden op belangrijke opportuniteiten in de wereldwijde matrassenmarkt. Jos Deslee en Hans Dewaele stappen mee in het management van de nieuwe groep. De concurrentieautoriteiten moeten de transactie wel nog goedkeuren.