Familie Donckers werkt aan opvolging

Donckers BandenDe Antwerpse familie Donckers, gekend van de gelijknamige bandencentrales, werkt aan de overdracht van het familiaal bedrijf aan de derde generatie. De broers Jozef (Jef) en Pierre (Piet) Donckers zijn respectievelijk 62 en 65 jaar oud. Bij de overdracht komt een juridische herstructurering kijken en wordt een deel vermogen naar boven gebracht. Het familiaal vermogen van de familie stijgt daardoor van 28 naar 55 miljoen euro. De familie Donckers stijgt daarmee van de 413de naar de 243ste plaats op de ranglijst.De groep Donckers omvat een netwerk van om en bij 24 bandencentrales. Een deel daarvan zijn zogenaamde “fleet-partners” die onafhankelijk worden geëxploiteerd. De familie Donckers zelf houdt zes centrales in eigen beheer: Geel, Wijnegem, Wilrijk, Antwerpen Haven, Herentals en Malle. Het zijn precies die zes operationele centrales die worden gefusioneerd binnen de familiale holding Interna Zakenkantoor. Die laatste ziet zijn kapitaal stijgen van 23,4 naar 48,7 miljoen euro.

Francis en Kristof Donckers, kinderen van Pierre, en Annemie en Koen Donckers, kinderen van Jef, zijn nu al actief in het management van de groep. “De fusie kadert in onze erfopvolging, zegt Jozef Donckers in een korte reactie, zowel mijn broer als ik willen het familiaal karakter van het bedrijf behouden. Bedoeling is dat dit ook in de toekomst zo blijft.” De familie wordt juridisch begeleid bij de overdracht door haar auditor BDO.

De familie Donckers heeft nog een andere familiale uitloper in de bandensector. Paula Donckers, zus van Jozef en Pierre, huwde met Jozef Delcroix, broer van de politicus Leo Delcroix. Samen stampte het echtpaar de groep Deldo uit de grond en dat werd het grootste autobandenbedrijf in België. In 2007 werd ook bij Deldo nagedacht over familiale opvolging. Het bedrijf werd te koop gesteld en naar verluidt wees de familie een bod van 250 miljoen euro af. De kinderen Philip en Kathleen staan nu aan het hoofd van het bedrijf.