Familie Fleerackers gaat jaarlijks 6 miljoen extra geneesmiddelverpakkingen afleveren

Het Kempens bedrijf Sanico, in handen van de familie Fleerackers en specialist in de verpakking van geneesmiddelen, investeert 7 miljoen euro in een capaciteitsuitbreiding met 25 % van haar vestiging in Turnhout. Daarmee kan Sanico 6 miljoen extra verpakkingen van geneesmiddelen per jaar produceren, of een half miljoen per maand. Die extra capaciteit moet helpen het tekort aan geneesmiddelen in de Belgische apotheken terug te drijven.



De familie Fleeracker en Sanico communiceren zo goed als nooit over hun activiteit. Dat was ook nu niet het geval. Het nieuws van de capaciteitsuitbreiding werd bekend gemaakt door Jef Hus, algemeen directeur van EG, de belangrijkste Belgische producent van generische geneesmiddelen. Dat bedrijf staat onder groeiende politieke druk om het tekort aan geneesmiddelen mee op te lossen. Dat tekort is niet enkel een productieprobleem, maar ook een distributie uitdaging. Sedert begin dit jaar verplicht Europa dat elke verpakking met geneesmiddelen individueel traceerbaar is, onder meer om vervalsingen te onderscheppen.

Die nieuwe verplichtingen hebben verregaande implicaties waaraan Sanico als toeleverancier van EG nu sneller gaat beantwoorden. EG verdeelt op jaarbasis 30 miljoen verpakkingen met geneesmiddelen die zonder voorschrift bij de apotheken verkocht worden. Daar kunnen er nu dus 6 miljoen bijkomen. Een en ander wordt vandaag ook toegelicht in de federale Kamer van Volksvertegenwoordigers tijdens een hoorzitting met EG.