Familie Jan De Clerck mikt op grotere dossiers

Jan De Clerck en zijn echtgenote Martine Van den Weghe.

Dovesco, de investeringsmaatschappij van de familie Jan De Clerck, neemt haar collega Metis Capital over. Metis Capital is de voormalige Belgische tak van de Nederlandse investeringsmaatschappij NPM Capital. Twee jaar terug beslisten de Belgische managers van NPM Capital, Philip Ghekiere en Philippe Touquet, zelfstandig te worden. Ze namen daarbij de Belgische investeringen van NPM Capital over. Het gaat om 94% van de reclamedistributeur Belgische Distributiedienst (BD). Een achtergestelde lening aan de fusiegroep Dujardin-Ardo voor 14,9 miljoen werd in 2015 door het groentenbedrijf aan NPM terugebetaald. Voor Dovesco leidt de overname naar schaalvergroting. De holding van de familie De Clerck focust tot nu op bedrijven met een ondernemingswaarde tussen 10 en 50 miljoen euro. Die schaal wordt opgetrokken naar 50 tot 200 miljoen euro.



Jan De Clerck is de oudste zoon van wijlen Roger De Clerck, de oprichter van de textielgroep Beaulieu. Jan De Clerck besliste decennia terug echter zijn eigen gang te gaan. Hij bouwde als basis de chemiegroep Domo uit. Dovesco wordt momenteel geleid door zijn zonen Gregory en Anthony De Clerck. “De De Clercks hebben veel industriële feeling en knowhow”, zegt een Belgische dealmaker in de krant de Tijd. “Met Ghekiere – een voormalig zakenadvocaat en de ex-nummer twee bij de IT-dienstverlener Capco – erbij krijgen ze expertise in deals, in de structurering van transacties en in deugdelijk bestuur.”

De familie De Clerck heeft participaties in een tiental bedrijven, gaande van Belbal (ballonnen), Labophar (voedingssupplementen) tot Aerosleep (slaapoplossingen voor baby’s) en Power Solutions (verhuur van energiegeneratoren). Eind vorig jaar kocht Dovesco ook een belang van 45 procent in de uitzendgroep Vivaldis.