Familie Lambilliotte in vrije val

KoeltorenDe Waalse familie Lambilliotte beleeft pijnlijke tijden. Op één dag tijd ziet ze haar vermogen terugvallen van 26 naar 15 miljoen euro. Midden vorig jaar bedroeg haar vermogen nog 40 miljoen euro. De slechte cijfers zijn het gevolg van de mindere prestaties van hun beursgenoteerd bedrijf Hamon Group, specialist in de bouw van thermische koeltorens voor energiecentrales. Gisteren maakte het bedrijf bekend dat het zijn kapitaal moet verhogen na verliescijfers over 2015. Op de beurs werd dit afgestraft met een koersval van maar liefst 40 procent.Hamon kwam in 2014 negatief in het nieuws met een boekhoudkundige fraude bij haar Franse dochter. Vanaf dat moment ging het van kwaad naar erger. De oprichtersfamilie Lambilliotte en de Waalse overheid moesten al tweemaal vers kapitaal aanbrengen.

Gisteren werd bekend dat er nu opnieuw een kapitaalverhoging komt, de derde. Als gevolg van vertragingen in betalingen voldoet Hamon niet meer aan de afspraken met zijn financiers. De verhouding tussen kapitaal en schuld moet worden rechtgetrokken met een kapitaalverhoging. Details zijn daarover nog niet bekend gemaakt. Wel wordt gezegd dat de groep werkt aan “oplossingen om het kapitaal op langere termijn te verstevigen” wat kan wijzen op de zoektocht naar een nieuwe aandeelhouder. De familie versterkte vroeger al haar raad van bestuur met de niet-familie bestuurders Philippe Vlerick en Philippe Bodson. Die laatste werd zelfs voorzitter van de raad van bestuur.

Hamon haalde vorig jaar een omzet van 700 miljoen euro maar bleef wel 4,3 miljoen euro in het rood. Vorig jaar was er nog een groepswinst van 0,8 miljoen. Het bedrijf blijkt het slachtoffer te zijn van de lage energieprijzen waardoor niet alleen nieuwe bestellingen uitblijven, bestaande orders worden ook trager afgewerkt.