Familie Lannoo plaatst voor het eerst niet-familielid aan het hoofd van haar uitgeverij

Matthias Lannoo (Foto: Lannoo)

De West-Vlaamse familie Lannoo heeft besloten om Yrja Danner aan te stellen als nieuwe CEO van haar familiale uitgeverij. Haar mandaat gaat in op 1 september 2024. Zij volgt de 67-jarige Matthias Lannoo op die sinds 1982 actief is in het familiebedrijf en reeds meer dan 30 jaar CEO is. Danner werkt sedert 2009 voor Lannoo, vanaf 2015 in diverse directiefuncties. De laatste jaren was ze directeur van LannooMeulenhoff, de Nederlandse divisie van Lannoo. De West-Vlaamse uitgever is de grootste uitgever van boeken in de Benelux. Van de groepsomzet van 100 miljoen euro wordt 37 miljoen in België gerealiseerd. In 2022 daalde de nettowinst van 6 naar 3 miljoen euro. Er werken 300 mensen in het bedrijf. Het vermogen van de familie Lannoo bedraagt momenteel 22 miljoen euro.

We zijn ervan overtuigd dat Yrja de meest geschikte kandidaat is om de Uitgeverij Lannoo Groep te leiden.”, zo zegt Matthias Lannoo in een persbericht. “Zij kent het huis van binnenuit, deelt de waarden van ons familiebedrijf en geniet een breed draagvlak in een krachtdadig directieteam en in de hele organisatie.” Joris Lannoo nam in 1909 een kleine drukkerij over in Tielt. Daarmee was de basis van het bedrijf gelegd. Joris Lannoo was lid van de Vlaamse Beweging. Het oorspronkelijke logo van het bedrijf, een varende Vikingsnek, werd ontworpen door Joe English en door de jaren heen gemoderniseerd. Na Joris Lannoo namen Jan en Godfried Lannoo de leiding van het bedrijf over. In 1994 richtte de uitgeverij Distrimedia op als distributeur van de groep. Godfried Lannoo nam in dat jaar ook afscheid als algemeen directeur en de leiding kwam toen in handen van zijn zoon Matthias Lannoo.Die laatste blijft co-CEO tot 31 december 2024. In april 2025 wordt hij uitvoerend voorzitter van de raad van bestuur. Naast het voorzitterschap van Matthias Lannoo blijven ook nog drie andere familieleden van de volgende generatie actief in het bedrijf: Margot Lannoo als COO van de Uitgeverij Lannoo Groep, Astrid Maes als hoofd marketing van Lannoo Uitgeverij in België en Michaël Lannoo als operations manager bij LannooMeulenhoff in Amsterdam die de Nederlandse werkmaatschappijen overkoepelt. Daarmee blijft de familiale verankering in het bedrijf verzekerd, zo klinkt het.

De Belgische tak van de groep bestaat uit Uitgeverij Lannoo nv en DistriMedia nv (de logistieke centra in Tielt en Temse). Uitgeverij Lannoo nv is onderverdeeld in Lannoo Uitgeverij in Tielt (gespecialiseerd in de uitgave en distributie van Nederlandse en anderstalige boeken en digitale projecten), Editions Racine in Brussel (gespecialiseerd in de uitgave van Franstalige boeken), LannooCampus in Leuven en Academia Press in Gent (gespecialiseerd in professionele en wetenschappelijke uitgaven) en Lannoo Graphics in Tielt (gespecialiseerd in stationery en papierwaren). In Nederland overkoepelt LannooMeulenhoff bv, gevestigd in Amsterdam, de uitgeverijen Meulenhoff Boekerij bv, Unieboek|Het Spectrum bv (met o.a. de imprints Spectrum, Van Goor, Van Holkema en Warendorf, Prisma, Forte, Paper Life en Capitool), Park Uitgevers bv (met de imprints Nieuw Amsterdam, Wereldbibliotheek, Podium, Fontaine en Oceaan) en TerraLannoo bv.