Familie Machiels neemt meerderheid in waterzuiveringsspecialist Waterleau

Louis Machiels (links) met Bart Goedseels, CEO van Waterleau

De Limburgse milieugroep Machiels, in handen van de gelijknamige familie, koopt 51 % van het Leuvense Waterleau, een specialist in (afval)waterzuivering, drinkwaterproductie en waterhergebruik. Waterleau was voor 55 % in handen van de kinderen van Luc Vriens, de ingenieur die het bedrijf oprichtte maar op 57-jarige leeftijd onverwachts overleed in 2014. Het bedrijf torst een schuldenlast met zich mee van 69 miljoen euro en was al enkele maanden op zoek naar een financiële oplossing.

Luc Vriens ging van start bij de milieugroep van Hendrik Seghers. Maar in 2000 stapte hij daar op na een conflict over aandelenparticipatie. Samen met vier collega ingenieurs richtte hij Waterleau op. Hij kwam ook in het nieuws wanneer hij een relatie aanknoopte met de sp.a-politica Anissa Temsamani. Met Waterleau voerde hij een expansie overnamepolitiek. Wanneer hij overleed bleef het bedrijf enigszins ontredderd achter. En met een zware schuldenlast die onder meer was veroorzaakt door de overname van het failliete Duitse bedrijf Kary Planaqua in 2014.



Group Machiels neemt nu een meerderheidsparticipatie van 51% in het bedrijf. De overige aandelen blijven in handen van het management en de familie Vriens. “We zijn beiden actief in de milieusector. Onze activiteiten zijn heel complementair, aangezien Waterleau een berg technische kennis over waterzuivering toevoegt. Dat is van goudwaarde op een moment waarop de wereld kreunt onder een watertekort.” zo zegt Louis Machiels in een commentaar.