Familie Maes en Piet Colruyt kopen Imperial Shipyards in Gdansk

De Gentse projectontwikkelaars Re-Vive en Alides hebben samen de joint venture Gdansk Development Holding opgericht. Die kreeg een kapitaal mee van 20 miljoen euro en is voor gelijke delen in handen van beide partners. De vennootschap zal de Imperial Shipyards in Gdansk omvormen tot een gediversifieerd aanbod van residentiële gebouwen, met meer dan 2.000 wooneenheden. Alides is in handen van de familie Maes terwijl Re-Vive wordt gecontroleerd door Nicolas Bearelle en Piet Colruyt.Op de voormalige Poolse scheepswerf zullen bestaande gebouwen met erfgoedwaarde worden gerenoveerd en ingevuld worden door commerciële ruimtes, kantoren, cultuur, ontspanning en hotels, Daarnaast zal een nieuwe wandelpromenade de Imperial Shipyards rechtstreeks verbinden met het centrum van de stad Gdansk langsheen de rivier. Op basis van het bestaande bestemmingsplan bestaat het totale ontwikkelingspotentieel uit ongeveer 300.000 vierkante meter bebouwde oppervlakte.

De stad Gdansk maakt deel uit van het grootstedelijk gebied Tri-City, het vierde grootste stedelijke gebied van Polen met om en bij 1,4 miljoen inwoners. Tri-City is een van de meest dynamische en snelst groeiende gebieden in Polen. De Imperial Shipyard site is gelokaliseerd ten noorden van de historische innenstad. Het bevindt zich langs de oevers van de rivier de Wisla Martwa, op 15 minuten wandelafstand van het centrum van de stad. Aan de zuidwestelijke grens van het terrein, naast het Solidariteitsplein, opende in 2014 het “European Solidarity Center”. Dit museum behandelt de geschiedenis van de anti-communistische “Solidarnosc” beweging en wil op deze manier het belang van de bevrijdingsbewegingen delen met toekomstige generaties. De “Road to Freedom” zal het Solidariteitsplein verbinden met de waterkant. Vorige week opende in de nabijheid van de Imperial Shipyard site, een museum over de Tweede Wereldoorlog.

Re-Vive werd in 2009 opgericht door Nicolas Bearelle en Piet Colruyt met de duidelijke ambitie om ondergewaardeerde stedelijke sites, de zogeheten brownfields, te herontwikkelen tot bruisende stadswijken. Vandaag zijn enkele iconische projecten in opbouw zoals De Nieuwe Dokken en Watt in Gent en het project Ekla in Sint-Jans-Molenbeek. Re-Vive richtte reeds 3 private fondsen op met een toegezegd kapitaal van 125 miljoen euro.