NIEUW – Familie Marc Saverys plooit zich strategisch terug in Afrika

De groep Barajii trekt zich terug uit het Afrikaanse land Togo. De ontwikkelingsactiviteiten van nieuwe producten worden stopgezet. Het bedrijf plooit zich terug op zijn distributieactiviteit van water en frisdranken in Burkina Faso en Mali. Over het boekjaar 2017 werd een minwaarde geacteerd van bijna 2,5 miljoen euro. Er hangt de groep ook nog een Afrikaans belastingdispuut van 1 miljoen euro boven het hoofd, reden waarom de revisor voorbehoud aantekent bij de jaarrekening. Barajii is in handen van de havenondernemer Marc Saverys. Die pompt nu opnieuw bijna 0,7 miljoen euro in het duurzaam Afrikaans project. De familie betaalde ook nog eens 0,85 miljoen euro om een aantal minderheidsaandeelhouders uit te kopen.



Barajii distribueert dranken in biodegradeerbare verpakkingen en PET-flessen. Het beschikt over twee productie eenheden in Burkina Faso. Er werken meer dan 500 mensen. Het bedrijf had de ambitie haar activiteiten uit te breiden tot wel 10 landen in Afrika. Die plannen zijn nu van tafel verdwenen. Het bedrijf verwijst onder meer naar de onzekere politieke situatie in de regio. Nog in maart van dit jaar werd de Franse ambassade in Burkina Faso overvallen met 16 doden als gevolg. En in augustus vorig jaar was er een brutale aanval op een Turks restaurant in de hoofdstad Ougadougou. De meeste aanvallen zijn moslimterreur.

Barajii sluit 2017 af met een verlies van 3,5 miljoen euro. Het eigen vermogen van de groep daalt van 11 naar 7,5 miljoen euro. Het bedrijf gaat er van uit dat de belastingclaim van maximaal 1 miljoen euro onterecht is en legt dan ook geen reserve aan.