Familie Samy: de Egyptische vlucht uit Lierse

Adel Samy en Maged Helmy hebben ontslag genomen als bestuurder uit de vennootschappen Wadi Degla Holding Belgium en Liers Sportstadion. Meteen zijn ook alle Egyptische bestuurders vertrokken uit de coöperatieve Koninklijke Lierse SK. De Egyptische broers Maged en Adel Samy namen de voetbalploeg 10 jaar terug over maar beleefden daar niet veel plezier aan. Hun ambitie om een financieel lonend transferbeleid in Lierse uit te bouwen mislukte. Het avontuur kostte hun bedrijf om en bij 50 miljoen euro.De koptische familie Samy is aandeelhouder van de Egyptische holding Wadi Degla. Die exploiteert in Egypte vijf sport- en leisure centra en twee in Kenia. Maar de groep verdient vooral geld als bouwpromotor in Egypte van zowel residentiële als toeristische projecten.

Maged Samy: “In vergelijking met de eigenaars van PSV, Chelsea of iemand die Anderlecht wil overnemen, investeer ik weinig. Lierse kost me geen honderden miljoenen.”

Nog in Egypte bezit Wadi Degla een ploeg die in eerste klasse speelt. Met Lierse lukte dat minder goed. Momenteel raakt de ploeg niet weg van de laatste plaats in klasse 1B. Daarmee dreigt ze te degraderen naar het amateurvoetbal. Maged Samy houdt het voor bekeken. Eén jaar na zijn aankomst op Lierse omschreef hij zijn ambitie als volgt: “Als je ziet hoeveel winst er gemaakt kan worden met transfers, maakt dat je hongerig. Als zakenman denk ik dat je, als je een goeie visie hebt, in voetbal een Ronaldo of Messi kunt maken en zo je investeringen kunt recupereren. Iedereen vindt het normaal dat Europese topclubs Afrikaans talent komen weghalen. Tot nu toe kwamen Europese clubs de betere talenten uit mijn land weghalen, nu kom ik hen zelf tonen in Europa: ze spelen bij Lierse. Wie hen wil kopen, geeft geld aan mijn club en op die manier recupereer ik mijn investering. In vergelijking met de eigenaars van PSV, Chelsea of iemand die Anderlecht wil overnemen, investeer ik weinig. Lierse kost me geen honderden miljoenen.”

Honderden miljoenen dus niet, wel 50 miljoen, wat het overgedragen verlies is van SK Lierse per eind vorig jaar. In maart van dit jaar zette Wadi Degla nog 24 miljoen euro leningen aan Lierse om in kapitaal. CEO Jan Van Elst heeft nu de moeilijke taak snel een overnemer te vinden voor de zwalpende club.