Familie Seynaeve neemt VCST over

VCSTDe groep BMT neemt de producent van versnellingsbakken VCST in Sint-Truiden over van de Gimv. BMT is voor meerderheid in handen van de familie Seynaeve. De familie Vlerick houdt een minderheid aan. VCST staat voor een omzet van 169 miljoen euro, BMT staat voor 306 miljoen euro. Er werd geen overnamebedrag bekend gemaakt. Gimv incasseert wel een meerwaarde van 4,6 miljoen euro op haar eigen vermogen.VCST is sinds 2009 in handen van Gimv. Het bedrijf keek toen aan tegen een schuldenberg van 210 miljoen euro. Onder leiding van Gimv is die nu weggewerkt. VCST is een wereldspeler op het vlak van toelevering van precisietandwielen en andere bedrijfskritische onderdelen voor motoren, versnellingsbakken en remsystemen van personenauto’s en commerciële voertuigen. Het bedrijf beschikt over een gediversifieerde blue-chip klantenportefeuille, waaronder Audi, Caterpillar, Continental, Cummins, DAF, General Motors, Punch Powertrain, Volkswagen, …

Wereldwijd heeft de onderneming 5 fabrieken (België, China, Duitsland, Mexico en Roemenië), waarin het alleen al over de laatste 3 jaar meer dan 50 miljoen euro investeerde. Bovendien heeft het bedrijf in-house een zeer uitgebreide engineeringcapaciteit (120 ingenieurs), waardoor het sterk staat op het vlak van productontwikkeling, innovatie en projectrealisaties. Met zijn 1.250 (voltijdse) werknemers realiseerde de onderneming in 2015 een omzet van 169 miljoen euro, wat bijna een verdubbeling is ten opzichte van 2009. BMT is zelf ook fabrikant van tandwielen. Beide bedrijven zijn naar verluidt complementair.

Jean-Christophe Seynaeve, CEO BMT, zegt over deze transactie: “Niet alleen mensen, maar ook bedrijven moeten leven met het motto ‘Live your dreams, not dream your life’. De verwerving van VCST in onze groep is een perfecte aanvulling op onze kennis en producten. ”