Familie Toye stapt in Smartfin Ventures

Jan Toye met zijn zoon Matthias.

De familie Toye is de grootste private partner die instapt in het fintech investeringsfonds Smartfin Ventures dat is opgezet door Jürgen Ingels. Een tweede belangrijke investeerder is Jonas Dhaenens, drijvende kracht achter het hostingbedrijf Intelligent. Dhaenens slaagde er in het investeringsfonds Waterland aan boord te krijgen van zijn bedrijf. Eind vorig jaar werd bekend dat Intelligent via drie overnames van webhosting bedrijven marktleider werd in Denemarken. Binnen Smartfin Ventures worden Toye en Dhaenens vergezeld door de Federale Participatie- en investeringsmaatschappij, een overheidsvehikel.



Eerder maakte Jürgen Ingels bekend dat Smartfin Ventures mikt op 15 miljoen euro middelen om te investeren in bedrijven met een omzet tussen 1 en 5 miljoen euro. Smartfin Ventures wil jonge starters de mogelijkheid bieden om door te groeien tot een scale-up. “We merkten dat bedrijfjes in België moeilijk in die fase geraakten en eerder in buitenlandse handen terechtkwamen.” zo zei Ingels. In deze eerste ronde krijgt Smartfin Ventures 9 miljoen kapitaal mee binnen een toegestaan kapitaal van 40,9 miljoen euro.

Andere investeerders in Smartfin Ventures zijn Luc Busschop, bekend als oprichtersfamilie van de Mechelse kantoormeubelenfabrikant Bulo, Philippe Mauchard, een oudgediende van McKinsey en Wim De Waele, ex-iMinds en nu CEO van fintechincubator Eggsplore. De Israëlier Mark Ziering werkte acht jaar bij Genesis VC en wordt nu aandeelhouder en CEO van Smartfin Ventures.