Familie Vandebeeck koopt (dure) eigen aandelen terug

De Brusselse familie Vandebeeck legt 192 miljoen euro op tafel voor een participatie van 35 procent in de Belgische plantagegroep Siat. Pierre Vandebeeck trekt daarmee het belang van zijn familie in Siat op van 51 naar 86 procent. De operatie, die eind vorig jaar werd aangekondigd en nu is afgerond, waardeert Siat op bijna 550 miljoen euro. Vandebeeck wil zich met Siat ook terugtrekken uit de productie van palmolie in Afrika en zich meer gaan toeleggen op de meer rendabele productie van rubber.



De familie Vandebeeck houdt haar participatie in Siat aan in de holding Fimave. Het is deze holding die de 35 procent in Siat overkoopt van Halcyon Agri, de holding boven de Singaporese rubberproducent GMG Global. Die laatste stapte in 2012 in Siat en hoopte daarmee operationele synergieën te kunnen ontwikkelen. Van die ambitie kwam echter weinig in huis en GMG Global incasseerde verlies op haar investering. Andere aandeelhouders van SIAT zijn Wienco, de Ghanees-Nederlandse cacaohandel van de zakenman Henri Wientjes (11,6%), en enkele particulieren (1,7%).

Siat bezit plantages in Afrika en Cambodja die bestemd zijn voor de productie van palmolie en rubber. In 2015 boekte ze een minwaarde van 26 miljoen euro op de verkoop van palmolieactiviteiten in Gabon. In Afrika blijkt Siat over te kleine plantages te beschikken. Die kunnen niet concurreren met de Singaporese groep Olam. Die investeerde 1,5 miljard dollar in de ontwikkeling van 100.000 hectare palmolieplantages. Siat daarentegen controleert 60 procent van Presco maar die beheert in Nigeria ‘slechts’ 15.000 hectare. Die participatie moet tegen volgend jaar eveneens de deur uit gaan.