Familie Wittamer verkoopt iconisch chocoladebedrijf

Myriam en Paul Wittamer (Foto: RV)

De 78-jarige Paul Wittamer en zijn 4 jaar jongere nicht Myriam Wittamer hebben hun chocoladeatelier annex Brussels vastgoed verkocht aan Jean-Claude Marian, Christophe Hureaux en Carlos de Meester de Betzenbroeck, de eigenaars van de Brusselse projectontwikkelaar Inside Development. De familie Wittamer is sedert 110 jaar aanwezig op de Grote Zavel in Brussel, één van de meest prestigieuze locaties in de hoofdstad. Hun vastgoedvennootschap is goed voor 3 miljoen euro opgebouwd eigen vermogen naast de eigenlijke twee winkelpanden. Daarnaast worden hun pralines verkocht in België en Japan, in dat laatste land via 24 franchisewinkels. De nieuwe eigenaars zeggen dat ze van plan zijn de merknaam Wittamer verder te ontwikkelen en internationaal op de kaart te zetten. Paul en Myriam Wittamer, vertegenwoordigers van de derde generatie, blijven in eerste instantie nog actief in de zaak.

Henri Wittamer was de oudste van negen kinderen wanneer hij in 1910 als wees vanuit de Ardennen naar Brussel vertrok om er een eigen bakkerszaak te starten op de Zavel, toen nog onder de naam ‘Boulangerie Moderne’. Zijn familie zou het bedrijf meer en meer concentreren op de productie van pralines en chocoladeverwerking. Wittamer werd daarmee één van de eerste Belgische bedrijven die zich semi-industrieel ging toeleggen op Belgische pralines. Wanneer ze er in slaagden voet aan de grond te krijgen in Japan was hun reputatie meteen gevestigd. Toch bleef de familie verankerd in Brussel en bouwden ze geen eigen distributieketen uit. Hun pralines zijn wel te koop in een aantal Belgische exclusieve verkooppunten en in hun eigen twee patisserieën op de zavel. Het bedrijf is goed voor een omzet van om en bij 4 miljoen euro en een 40-tal werknemers.



De drie nieuwe eigenaars van de zaak zijn Jean-Claude Marian, de oprichter van de Franse rusthuisgroep Orpea, een tot Belg genaturaliseerde Fransman, Carlos De Meester, gespecialiseerd in de ontwikkeling van luxevastgoed en de Fransman Christophe Hureaux van de investeringsmaatschappij HiPi. De drie werken al jarenlang samen via de vastgoedontwikkelaar Inside Development en hebben vorig jaar samen het fonds Inside Investment Fund opgestart. Hureaux wordt de nieuwe gedelegeerd bestuurder van de luxepatissier. De nieuwe eigenaars willen het Wittamer-merk zowel in België als in het buitenland doen groeien zonder aan de essentie van de producten te raken.

Henri Wittamer in de eerste patisserie van de familie op de Brusselse Zavel.