Fidel Castro: miljonair of solidair ?

boek-cover-catsroDe Cubaanse communistische revolutionaire politicus Fidel Castro is overleden op 90-jarige leeftijd. Net zoals hij voor sommigen een visionair was en voor anderen een dictator, was hij voor sommigen een vadsige miljonair terwijl hij volgens anderen een voorbeeldig sober leven leidde. Dat laatste was alvast niet het geval als we het verhaal mogen geloven van zijn voormalige lijfwacht Juan Reinaldo Sánchez. Volgens Sánchez leefde Castro zoals een koning met zijn eigen jacht, een privé luxueus Carraïbisch eiland compleet met dolfijnen en een schildpaddenkwekerij. Castro was in elk geval beducht voor zijn eigen veiligheid. Daar is iedereen het over eens. Zo reisde Castro altijd in het gezelschap van twee bloeddonoren .In 2014 verscheen het boek “La Vie Cachée de Fidel Catsro”. De Franse ervaren journalist Axel Glydén van L’Express brengt daarin het verhaal van Juan Sánchez, de man die 17 jaar lang tot de persoonlijke lijfwacht van Castro behoorde maar daarna in onmin raakte en eindigde in de cel vooraleer in 2008 te vluchten naar Florida. Volgens Glydén had Sánchez vele redenen om Castro te haten maar was zijn verhaal wel geloofwaardig.

Sánchez beschrijft Castro als een combinatie van een middeleeuwse kasteelheer en de Franse koning Lodewijk XV: charismatisch en intelligent maar tegelijkertijd manipulatief, koelbloedig en egocentrisch. Sánchez was de eerste die een blik bood in het privé-leven van Fidel Castro. Maar hij was niet de eerste die de rijkdom van Castro in kaart bracht. In 2006 zette Forbes de Cubaanse leider in haar top 10 van de rijkste “Kings, Queens and Dictators”. Het blad baseerde zich daarbij op anonieme bronnen die spraken van staatsbedrijven die werden gemolken, iets wat Castro heftig ontkende.

cayo-piedraDe Franse journalist Ignacio Ramont, die Castro bezocht, zegt dan weer dat de Cubaan een bescheiden leven leidde in een gemiddelde woning. Maar Sánchez blijft erbij dat Castro zich terugtrok op het eiland Cayo Piedra, ten zuiden van de Varkensbaai, plaats waar de CIA in 1961 tevergeefs poogde een opstand op te zetten tegen de communist Castro. Nog volgens Sánchez verplaatste Castro zich met de privé-jacht Aquarama II, gebouwd met Angolees exotisch hout en aangedreven door 4 motoren geleverd door de Russische president Leonid Brezhnev. Ook in Havanna zou Castro luxueus geleefd hebben.

Volgens Ann Louise Bardach, een oudgediende die Castro verschillende keren interviewde, is daar niets van aan. Castro was enkel gedreven door macht, zegt ze, niet door geld. Ze heeft het ook over Castro als vrouwengek die minstens 9 kinderen heeft. Als anekdote vertelt ze dat Castro een aantal Angolese diamanten bewaarde in een Cohiba sigarenkistje. “Soms had Fidel een beetje de manieren van een piraat uit de Carraïben.” aldus Bardach.