Filip Balcaen en Co verkopen Vergokan

De Vlaamse holding Pentahold heeft haar volle dochter Vergokan verkocht aan de Amerikaanse sectorgenoot Atkore International. Voor dit Amerikaans bedrijf is de overname een versterking op de Europese markt. Beide bedrijven zijn gespecialiseerd in de productie en plaatsing van kabelgoten en -systemen. Vergokan staat voor een omzet van bijna 40 miljoen euro. Er wordt geen overnameprijs bekend gemaakt maar volgens onze berekeningen kan die oplopen tot meer dan 30 miljoen euro. Pentahold is in handen van de ondernemers Filip Balcaen (30%), de Luxemburger Edmond Müller, eigenaar van Les Moulins de Kleinbettingen (30%), Paul Thiers (22,5 %), Philippe Vlerick (8%) en Theo Roussis (5%).



Vergokan werd in 1982 opgestart in Oudenaarde en heeft vestigingen in Kruishoutem en Moeskroen. In 2012 werden ook in Rusland verkoopkantoren en een productie-unit opgestart. Het bedrijf produceert kabelsystemen waarin allerlei bekabeling, zoals elektriciteitsleidingen en kabels voor dataverkeer, kunnen worden opgeborgen. Het bedrijf kijkt nog aan tegen een fiscaal recupereerbaar verlies van 7 miljoen euro. Dat is een oude erfenis die voortvloeide uit de mislukte overname in 2012 van de Lokerse concurrent Grada. Dat gebeurde nog onder het beleid van Peter Leyman, ex-topman bij Volvo, die ooit voor CD&V een korte tussenstop maakte in de nationale politiek.

Laatste internationale referentie van Vergokan is de bekabeling van acht WK-voetbalstadions in Rusland. Ook drie evenementenhallen op de Olympische Winterspelen in het Russische Sochi in 2014 werden bekabeld door het bedrijf.