Filip Balcaen investeert 22 miljoen euro in zonnepanelen

origis
De “solar farm” van Origis in Boise, Idaho (VS), goed om 9.000 gezinnen van energie te voorzien.

De West-Vlaamse ondernemer Filip Balcaen brengt 22 miljoen euro in bij een kapitaalverhoging van het Waregemse bedrijf Origis Energy. Balcaen verwerft daarmee om en bij 36 procent van de aandelen van de specialist in zonnepanelen. Paul Thiers brengt 8,9 miljoen euro in en Guy Vanderhaegen via het Amerikaanse Pelican Invest 4,4 miljoen euro. Thiers en Vanderhaegen liggen aan de basis van Origis en controleren samen de overige 64 procent van het bedrijf. De 35 miljoen verse middelen moeten de groei van Origis, voornamelijk in de Verenigde Staten, ondersteunen. In een persbericht zegt Origis dat Balcaen zich voor 100 miljoen euro heeft geëngageerd in het project.De miljonairs Filip Balcaen en Paul Thiers zijn geen onbekenden voor elkaar. Samen zijn ze ondermeer aandeelhouder van het investeringsfonds Pentahold. Balcaen bouwde zijn vermogen op met het vloerbedekkingsbedrijf Balta. Paul Thiers was aandeelhouder van Unilin, producent van onder meer Quick Step vloeren. Beiden incasseerden fors op de verkoop van hun bedrijven en profileren zich sindsdien als uitgesproken investeerders.

Origis Energy is een bouwer van mega-zonneparken. 100 projecten van het bedrijf zijn momenteel goed voor een geïnstalleerde capaciteit van 640 megawatt. In de VS werkt Origis samen met grote spelers zoals The Southern Company, Pacific Corp, Idaho Power en South Mississippi Electric Power Association. In België plaatste Origis onder meer zonnepanelen bij de bedrijven Barco, Lotus, Distrimedia en Sobinco.

Alle activiteiten van Origis in kaart brengen is onbegonnen werk. In België zijn de groepsbelangen gespreid over de vennootschappen Arigis, Berigis, Cerigis, Derigis en Erigis. Om het hele alfabet vol te maken heeft Origis dus nog wat werk. De controle structuur van Origis ligt verder ook voor deel verankerd over een netwerk van Cypriotische offshore holdings. Die offshore constructies worden vertegenwoordigd door Guy Vanderhaegen, CEO van Origis.